REKONSTRUKCIJA

Rihard III. sploh ni bil tako grd

Objavljeno 01. december 2018 10.23 | Posodobljeno 01. december 2018 10.31 | Piše: B. K. P.

Angleškega kralja v glavnem upodabljajo kot neprivlačnega. Zgodovinar Steve Beer zdaj trdi, da to ne drži.

Eden največkrat objavljenih portretov kralja Riharda III. FOTO: Wikimedia Commons
Angleškega kralja Riharda III. so upodobili že v mnogih filmih, običajno pa ga upodabljajo ne ravno privlačni igralci, takšni z velikimi in krivimi nosovi ter grbami. Za tak videz se ustvarjalci običajno odločajo, da bi bil videti čim bolj zloben, kar naj bi tudi bil, a lastnik ene od angleških galerij ter strokovnjak za zgodovino zdaj trdi, da je bil Rihard ves ta čas upodobljen napačno in da sploh ni bil tako zelo neprivlačen, kot ga želijo prikazati. Menda je bil kralj, ki je vladal komaj dve leti, med 1483. in 1485., ko je umrl v bitki za Bosworth Field, s čimer se je v Angliji končalo obdobje srednjega veka, bolj podoben kakšnemu šarmantnemu srfarju kot grozljivemu stvoru.
Poleg razstavljenih del bodo v dogodek vključeni tudi pogovori s strokovnjaki, ki bodo po Beerovih besedah »bistveno spremenili predstavo, ki jo imajo ljudje o nekdanjem monarhu«.

image
Zloglasnega kralja je med drugimi upodobil Bogumil Dawison. FOTO: Wikimedia Commons
Steve Beer
se je zdaj odločil napačnim predstavam o kralju narediti konec in decembra načrtuje razstavo, v kateri bo predstavil Rihardov svet in njegovo življenje. Poleg razstavljenih del bodo v dogodek vključeni pogovori s strokovnjaki, ki bodo po Beerovih besedah »bistveno spremenili predstavo, ki jo imajo ljudje o nekdanjem monarhu«.

»Dogodek ponuja redko priložnost, da javnost vidi različne in drugačne upodobitve Riharda III. ter spozna najnovejše znanstvene in zgodovinske ugotovitve o njem. Mnogo generacij pisateljev, slikarjev in zgodovinarjev je Riharda predstavljalo kot zlobneža, neprivlačnega človeka na znotraj in zunaj, ki je dal umoriti svoja nečaka, a to je le del resnice,« pravi Beer, ki ima dovolj širjenja napačnih informacij.
image
Ljudje so si Richarda III. najbolj zapomnili po vlogi, ki jo je odigral Laurence Olivier. FOTO: Wikimedia Commons

2
leti je samo vladal Rihard III.

»Vsi so si ga najbolj zapomnili po filmu, posnetem po drami Williama Shakespeara, v katerem ga je upodobil Laurence Olivier, kralj pa je bil v njem prikazan kot tako zelo zloben in grd, da je bil že skorajda karikatura samega sebe. A od tistega časa smo odkrili mnogo novih dejstev, leta 2012 so zgodovinarji v Leicesteru našli njegove posmrtne ostanke in posledično so lahko izpodbili del legend o njegovem videzu,« dodaja Beer, ki je pojasnil, da so znanstveniki po najdbi kraljevih ostankov naredili forenzično rekonstrukcijo in na podlagi nje je danska umetnica ​Anne Gyrite Schütte naslikala nov Rihardov portret, najbolj točen do zdaj. Odkrili ga bodo na prej omenjeni razstavi, Beer pa obljublja, da bo zloglasni vladar tokrat prvič v zgodovini predstavljen pravilno in objektivno, ne demonizirano, kot je bilo to v navadi v preteklosti.
Deli s prijatelji