SLOVO

Umrla je hollywoodska legenda

Za Petra Fondo usoden rak na pljučih. V filmsko zgodovino se je vpisal z Golimi v sedlu.
Fotografija: Peter Fonda se je zadnja leta posvečal okoljevarstvenim vprašanjem, bil je glasen kritik ameriške administracije. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Peter Fonda se je zadnja leta posvečal okoljevarstvenim vprašanjem, bil je glasen kritik ameriške administracije. FOTO: Guliver/Getty Images

Poslovila se je še ena igralska legenda: v svojem losangeleškem domu je v 79. letu umrl Peter Fonda iz slovite hollywoodske dinastije. Usodna je bila odpoved dihanja zaradi pljučnega raka, so sporočili iz igralčeve družine, ki v času žalovanja seveda prosi za zasebnost.

Usoden je bil pljučni rak. FOTO: Reuters
Usoden je bil pljučni rak. FOTO: Reuters
Fonda se je v filmsko zgodovino zapisal 1969. s kultno uspešnico Goli v sedlu (Easy Rider), zgodbo o hipijih – igrata ju Fonda, ki se je podpisal tudi kot eden od scenaristov in producent, in Dennis Hopper, prav tako pisec –, ki se z drogami podata na pot po Ameriki z motorjem, pozneje se jima na pustolovščini, obilno začinjeni z marihuano in drugimi mamili, pridruži še odvetnik, ki ga upodablja Jack Nicholson.

Nizkoproračunski film Goli v sedlu je navdušil občinstvo in kritike, prislužil si je nominacijo za oskarja, a tudi laskava priznanja so zanemarljiva v primerjavi s statusom seks simbolov, ki so si ga prislužili glavni igralci, in slavo, ki nikoli ni pojenjala. Med ikone se je zapisala tudi glasba, Born to be Wild, osrednja skladba iz filma, je postala celo himna motoristov.
 

Brez dlake na jeziku


Za Fondo, ki je s svojimi predirljivimi modrimi očmi lomil ženska srca, je bilo leto 1969 prelomno in sledili so številni igralski dosežki, a nikoli ni ponovil slave svojega očeta Henryja Fonde, marsikdo pa pravi, da ga je prekosila tudi starejša sestra Jane. No, skoraj tri desetletja po prvi nominaciji se mu je oskar nasmehnil še drugič, in sicer za vlogo čebelarskega vdovca v Uleejevem zlatu, a mu je nagrado speljal prav prijatelj Jack Nicholson za dramo Bolje ne bo nikoli.

Goli v sedlu so sprožili pravo revolucijo.
Goli v sedlu so sprožili pravo revolucijo.
V filmsko zgodovino sta se zapisala še Svet prihodnosti in The Limey, nazadnje pa je nastopil v vojni drami The Last Full Measure, katere premiera bo oktobra. Fonda upokojitve ni nikoli načrtoval, igral bo pač do smrti. Zadnja leta se je posvečal okoljevarstvenim projektom, s Timom Robbinsom sta ustvarila dokumentarni film The Big Flix, bil pa je tudi glasen kritik ameriške administracije, tako v Obamovi kot tudi Trumpovi vladavini. Brez dlake na jeziku je popljuval prvega zaradi razlitja nafte v Mehiškem zalivu, drugega pa zaradi migrantske politike.


Fonda je trikrat stopil pred matičarja in ima dva otroka; igralka Bridget Fonda se je rodila v njegovem prvem zakonu s Susan Brewer

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije