GRUZIJA

Spor za nasledstvo, izkopali bodo dva kralja

Spor v gruzijski kraljevi družini se nadaljuje. O zakonitem nasledniku bo odločilo sodišče.
Fotografija: Princ David Bagrationi Mukhrani ima pravico do gruzijskega prestola.
Odpri galerijo
Princ David Bagrationi Mukhrani ima pravico do gruzijskega prestola.

Pretendenta na gruzijski prestol, princa Davida Bagrationija Mukhranija, naj bi po poročanju nekaterih medijev tožila njegova nekdanja žena, gre menda še za enega od notranjih bojev za moč v gruzijski kraljevi družini. Pravico do sicer neobstoječega gruzijskega prestola in kraljevega naziva si namreč lastita dve družini oziroma dva dediča: eden je David Bagration Mukhrani iz dinastije Bagrationi, drugi pa Nugzar Bagration-Gruzinsky iz hiše Gruzinsky, oče Davidove bivše žene princese Anne Bagration-Gruzinsky.

Princesa Anna Bagration Gruzinsky, hči pretendenta na gruzijski prestol, trdi, da je bolj čiste krvi kot njen bivši. FOTOGRAFIJI: Wikipedia
Princesa Anna Bagration Gruzinsky, hči pretendenta na gruzijski prestol, trdi, da je bolj čiste krvi kot njen bivši. FOTOGRAFIJI: Wikipedia
David in Anna sta se poročila leta 2009, poroka pa je združila dve veji gruzijske kraljeve družine, ki se borita za prestol. Njun edini otrok, sin Giorgi, se je rodil v Madridu leta 2011, decembra 2015 je princ David na spletni strani gruzijske kraljeve družine potrdil, da se ločuje. Njun sin je med gruzijskimi monarhisti veljal za popolnega kandidata za kralja.

Leta 2017 so v Gruziji razmišljali o vzpostavitvi monarhije, v slogu zahodnih evropskih monarhij bi postali parlamentarna ustavna monarhija, temu sta naklonjena tudi tamkajšnja Cerkev in ljudstvo. A najprej bi potrebovali kralja. Kdo ima pravico do prestola, bodo odločili gruzijski sodniki: sodišče iz Tbilisija je sporočilo, da bodo morali izkopati posmrtne ostanke dveh kraljev, da bi določili pravilno in pravo nasledstvo. Neki sodnik je namignil, da je spor nelogičen in nepomemben, saj da je Giorgi očiten dedič prestola. A princesa Anna, ki trdi, da je bolj čiste krvi kot njen nekdanji mož, noče, da se njen bivši predstavlja in deluje kot vodja ene veje kraljeve družine. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije