DEDIŠČINA

Še pred smrtjo se je vnel boj za dediščino

Stan Lee za vselej zatisnil oči v bolnišnici. Ustvaril je Hulka, Spidermana in Iron Mana.
Fotografija: Stan Lee letošnjega aprila na premieri filma Maščevalci FOTO: Guliver/Cover Images
Odpri galerijo
Stan Lee letošnjega aprila na premieri filma Maščevalci FOTO: Guliver/Cover Images

Ljubitelji superjunakov so onemeli ob žalostni novici, da se je v 95. letu starosti poslovil soustanovitelj podjetja Marvel Comics Stan Lee, vizionar, ki je ustvaril vrsto danes najbolj priljubljenih superjunakov, ki so sprva burili našo domišljijo v stripu, nato so desetletja vladali malim zaslonom, danes pa so neizogibni del sodobnih megalomanskih hollywoodskih produkcij.
Stan Lee pred Iron Manom FOTO: Guliver/Cover Images
Stan Lee pred Iron Manom FOTO: Guliver/Cover Images

Odkar mu je lani začelo močno pešati zdravje, se je v njegovem najožjem družinskem krogu že začel krčevit boj, kdo bo podedoval njegovo 63 milijonov evrov vredno zapuščino. V ponedeljek zgodaj zjutraj so na njegov dom v Hollywood Hillsu poklicali reševalce, ti so ga odpeljali v bolnišnico Cedars-Sinai. Umrl je kmalu po prihodu v zdravstveno ustanovo.


Za njim je ostala hči edinka Joan Celia, znana tudi kot J. C. Njegova žena Joan je umrla julija lani, zanjo so bili usodni zapleti po kapi. To je bil za Stana velik udarec, saj sta bila poročena neverjetnih 70 let, vse do njene smrti.
Spiderman je izgubil očeta. FOTO: PR
Spiderman je izgubil očeta. FOTO: PR

Lee je na pot slave stopil leta 1961, ko se je podjetje Timely Comics, kjer je najprej delal, spremenilo v danes znani Marvel Comics. To je bila ključna sprememba, ki mu je omogočila, da je začel spremljati in nadzorovati ustvarjanje vrste danes ikoničnih superjunakov, brez katerih si nekateri sploh ne znajo predstavljati znanstvene fantastike in fantazije.


Med najbolj znanimi so Hulk, Thor, X-Men, dr. Strange, Iron Man, Spider Man in Captain America. Seveda je v navezi z umetnikom in ustvarjalnim partnerjem Jackom Kirbyjem ustvaril še celo paleto drugih manj znanih likov. V zadnjih mesecih njegovega življenja se je razmerje med Leejem in Marvelom močno zapletlo, maja je celo vložil milijardno tožbo proti podjetju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije