ODVISNA OD DRUGIH

Princesini težki zadnji dnevi

Princesa Margaret, sestra britanske kraljice, je po seriji kapi umrla pred 17 leti. V zadnjih dneh je bila priklenjena na invalidski voziček in povsem odvisna od drugih.
Fotografija: Ni ji bilo všeč, da ni mogla ničesar več početi sama. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Ni ji bilo všeč, da ni mogla ničesar več početi sama. FOTO: REUTERS

Čeprav se je poslovila že leta 2002, je sestra kraljice Elizabete II., princesa Margaret, za javnost še vedno zanimiva. V minulih dneh so tako v Veliki Britaniji predvajali nov dokumentarec o njenem življenju in v njem med drugim razkrili, kako težki so bili njeni zadnji dnevi. Umrla je namreč po seriji kapi, kot je za dokumentarni film povedala njena najboljša in najstarejša prijateljica lady Elizabeth Cavendish, pa so bili zadnji dnevi življenja za princeso, kot je dejala sama, »nevzdržni«. Potem ko je doživela več kapi, je bila namreč priklenjena na invalidski voziček in povsem odvisna od pomoči drugih, to pa ji je šlo menda izjemno na živce. »Dejala je, da sama ne more več početi ničesar, in to s takšnim tonom glasu, da sem videla, da jo je zapustilo vse veselje do življenja. Kmalu je umrla,« se spominja lady Cavendish. Kapi mnogi pripisujejo princesinemu uživaškemu življenju, saj je bila od mladosti znana kot velika žurerka, ki je rada globoko pogledala v kozarec, bila pa je tudi strastna kadilka.

Zanimivo je predvsem dejstvo, da je začela verižno kaditi po smrti očeta, kralja Jurija VI., ki je umrl prav zaradi bolezni, povezanih s kajenjem, zbolel je denimo za rakom pljuč, arteriosklerozo in buergerjevo boleznijo. Pri slednji gre za ponavljajočo se napredno vnetje in trombozo manjših žil v stopalih in dlaneh, povzroča pa jo večinoma kajenje. Princesa Margaret, kraljičina edina sestra, je umrla prav v letu, ko je Elizabeta II. praznovala 60 let vladanja, pokopali pa so jo v kapeli sv. Jurija v Windsorju na 50. obletnico pogreba njenega očeta. Stara je bila 71 let. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije