PROMETNA NESREČA

Princ Filip (97) je moral pihati

Vojvodo Edinburškega je v avtu zaslepilo sonce. Voznica ima zlomljeno roko, otrok ni ranjen.
Fotografija: Princ Filip kljub letom še vozi. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Princ Filip kljub letom še vozi. FOTO: Guliver/Getty Images

»Moje noge, kam naj dam noge,« je kričal princ Filip, ko so ga vlekli iz land roverja, s katerim je imel v četrtek ob 14.25 blizu posesti Sandringham prometno nesrečo, v kateri je bila udeležena še kia, v njej so sedeli dve ženski in 10-mesečni otrok.

V nesreči, ki so jo ovekovečili mimovozeči, se ni poškodoval.
V nesreči, ki so jo ovekovečili mimovozeči, se ni poškodoval.
Vojvoda Edinburški, star je 97 let, je policistom povedal, da ga je zaslepilo sonce, ko je zapeljal v križišče in se zaletel z vozilom, je dejal 75-letni odvetnik Roy Warne. Ta se je z ženo Victorio vozil domov in je bil prvi na kraju nesreče ter je pomagal princu, ki je bil pri sebi, a zelo pretresen in v šoku, zlesti skozi streho terenskega vozila, ki se je prevrnilo na bok. »Imel sem prinčevo kri na svojih dlaneh, pomislil sem, da je dobro, da je ni še več. Stekel sem do drugega vozila, kadilo se je, lahko bi eksplodiralo. Na zadnjih sedežih je sedel dojenček in kričal na vse grlo.«

Filip je prihajal s posesti Sandringham in je s stranske ceste zapeljal na glavno, po kateri je takrat pripeljala ženska, vozila je kakšnih 90 km/h in trčila v prinčevo vozilo. To se je prevrnilo na bok, zdrsnilo čez vozišče, se prekucnilo na voznikovo stran in se zaustavilo v travnatem jarku. V tistem se je pripeljal Warne in princu še z drugimi vozniki pomagal iz vozila, potem se je z njim pogovorila še policija, opraviti je moral tudi test alkoholiziranosti, bil je negativen. Potem so ga odpeljali nazaj na posest, kjer ga je pregledal zdravnik in potrdil, da je z možem kraljice Elizabete vse v najlepšem redu. Bil je zbegan in popraskan, a nepoškodovan. Tudi Buckinghamska palača je potrdila, da princ ni ranjen. Ženski so odpeljali v bolnišnico, ena je imela zlomljeno roko, druga poškodovano koleno, dojenček ni bil ranjen; tudi voznica je opravila test alkoholiziranosti, bil je negativen.


Bližnji prebivalec je povedal, da je na tem odseku, kjer je hitrost omejena na 100 kilometrov na uro, več nesreč in da je pravi čudež, da v četrtkovo ni bilo vpleteno še katero vozilo. »Lahko bi se končalo tragično, zlasti pri njegovih letih. Mislim, da je preživel samo zato, ker je sedel v land roverju,« je še dejal. Nekdo, ki se je ustavil in pomagal ponesrečencem, je pristavil: »Čudno je bilo videti vojvodo, zmeden je bil, pretresen.«


Zdi se, da je princ, ki se je pred dvema letoma uradno upokojil, neuničljiv, a vendarle se mnogi sprašujejo, ali bi pri teh letih (čez dobrega pol leta jih bo dopolnil 98) še smel voziti, ne glede na to, kako dober voznik je. A če si sam ne bo prepovedal za volan, le kdo mu lahko? Verjetno ni dvorjana, ki bi mu namignil, da morda ne bi več vozil, tudi otroci in vnuki ne. Odgovor je jasen: to lahko naredi le kraljica. A poznavalci pravijo, da njun zakon tako dobro funkcionira tudi zato, ker drug drugemu nikoli nista ukazovala, ničesar prepovedala. No, kraljica je zdaj ob možu, ki okreva na posesti Sandringham in kjer ga bodo še dva dneva opazovali zdravniki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije