NORE IZJAVE

Politik o otrocih: Če bi bili geji, bi jih »preizkusil« s plavanjem

Obsodili so ga republikanci in demokrati.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Hansslegers, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Hansslegers, Getty Images, Istockphoto

Izjava delegata iz Zahodne Virginije Erica Porterfielda je naletela na val neodobravanj ne le iz demokratskih krogov, temveč tudi iz njegove republikanske stranke. V intervjuju je dejal, da bi svoje otroke »preizkusil, ali znajo plavati«, če bi se izkazalo, da so geji.

Porterfield ima bogato zgodovino homofobnih izjav in stališč, piše CNN. Stvari so dosegle vrhunec pretekli teden med parlamentarnim sestankom o predlogu amandmaja na zakon, ki bi urejal diskriminacijo LGBT. Porterfield je zakon opisal za »netolerantnega, diskriminatornega in šovinističnega«.

»LGBT je najbolj socialistična skupina v tej državi. Oni ne ščitijo gejev. Oni preganjajo številne geje, če se ne strinjajo z njihovo socialistično ideologijo,« je rekel Porterfield in trdil, da je zakon proti diskriminaciji pravzaprav diskriminatoren in krši svobodo govora.

Eric Porterfield v škandaloznem intervjuju na lokalni televiziji. FOTO: Youtube, posnetek zaslona
Eric Porterfield v škandaloznem intervjuju na lokalni televiziji. FOTO: Youtube, posnetek zaslona
Demokrati so ga pozvali, naj zaradi sejanja sovraštva odstopi, a se ni pustil pregnati. Svoje kritike je v medijih poimenoval z »brutalni čudaki«, LGBT skupino pa »teroristična skupina« in jih celo primerjal s kukluksklanom.


Pred dnevi je v škandaloznem intervjuju na lokalni televiziji WVVA celo namignil, da bi utopil svoje lastne otroke, če bi izvedel, da so geji.

»Imate ljubko hčerko in pridnega sina. Kaj bi se zgodilo, da bi vam čez nekaj let, ko bosta najstnika, sporočila, da se jima zdi, da sta gej ali lezbijka?« ga je vprašala novinarka.

»Hčerko bi najprej peljal na manikuro in potem preveril, ali zna plavati. Če pa bi se za mojega sina izkazalo, da je gej, bi ga najprej odpeljal na ribolov in potem preveril, ali zna plavati,« je povedal Porterfield, ki je na glavi nosil simbolno rdečo kapo republikancev z napisom Make America Great Again.

»Kako mislite, da bi preverili, ali znata plavati?« ga je prosila novinarka za pojasnilo. »Samo hotel bi biti prepričan, da znata plavati,« je ponovil Porterfield in se pri tem sam pri sebi smehljal in ovinkaril z odgovorom. »O. K.« je na koncu obupala voditeljica.

Njegove sovražne in homofobne izjave so obsodili tudi njegovi republikanski kolegi. Štiriinštiridesetletni Porterfield je slep od leta 2006, ko je vid izgubil v nekem fizičnem obračunu. Sicer je po prepričanju baptistični misijonar.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije