RUSKA GROŽNJA

Kraljica Elizabeta pripravljena na tretjo svetovno vojno

Jedrska vojna je zaradi napetosti z Rusijo povsem mogoča.
Fotografija: Elizabeta II. FOTO: Chris Jackson, Getty Images
Odpri galerijo
Elizabeta II. FOTO: Chris Jackson, Getty Images

LONDON – Britanska kraljica Elizabeta II. ima pripravljene številne govore, tudi tistega, ki ga bo svojim podanikom prebrala v primeru jedrske vojne, ki je zaradi napetosti z Rusijo v zadnjih mesecih bolj realna.

Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin v svojem nagovoru spregovoril o novi generaciji ruskega orožja, je ozemeljsko največja država na svetu sporočila, da so uspešno izstrelili najnovejšo raketo z jedrsko konico. Odnose Moskve z Zahodom, predvsem z Veliko Britanijo, pa je še poslabšala zastrupitev ruskega vohuna Sergeja Skripala na britanskih tleh.

Če ob tem upoštevamo še nevarnost severnokorejskega jedrskega programa, tretja svetovna (jedrska) vojna niti ni tako zelo neverjetna. Elizabeta II., ki je v svoji več kot pol stoletja trajajoči vladavini doživela že marsikaj, pa je pripravljena tudi na to. Vsaj govor v primeru izbruha ima pripravljen.

Nevarnost je večja kot kadar koli prej

V javnost je prišlo, kaj piše v tem kraljičinem govoru. »Vsi vemo, da so nevarnosti, ki prežijo danes, veliko večje kot kadar koli v naši dolgi zgodovini. Sovražnik ni vojak s svojo puško niti letalec, ki preži v zraku nad našimi mesti, temveč smrtonosna moč zlorabljene tehnologije,« med drugim piše v govoru, poroča BBC.

Med drugim v govoru, za katerega Britanci in svet upajo, da ga kraljica ne bo nikoli prebrala, Elizabeta II. poudari pomen družine v vojnih časih ter zaključi: »Moje sporočilo za vas je preprosto. Pomagajte tistim, ki si ne morejo pomagati sami. Tolažite osamljene in tiste brez doma ter dovolite, da vaša družina postane središče upanja in življenja za tiste, ki to potrebujejo. Ko si skupaj prizadevamo odbiti novo zlo, molimo za našo državo ter ljudi dobre volje, kjer koli že so. Bog naj vas vse blagoslovi.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije