JAPONSKA

Japonci bodo odločali o cesarici

Ko bo na prestolu krizantem očeta nasledil princ Naruhito, bodo le še trije moški nasledniki. Na jesensko slavje ob ustoličenju novega cesarja bodo povabili 900 tujih in domačih gostov.
Fotografija: Naruhito bo Japonski zavladal 1. maja. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Naruhito bo Japonski zavladal 1. maja. FOTO: Guliver/Getty Images

Kako zagotoviti stabilno cesarsko nasledstvo, vključno z ustanovitvijo ženskih vej cesarske družine: o tem bo kmalu razpravljala japonska vlada. Med drugim bodo proučili, ali bi članice japonske cesarske družine smele obdržati status in ostati članice tudi po poroki z navadnim državljanom.
Akihito je prvi cesar v dvesto letih, ki bo prestol prepustil sinu. Foto: REUTERS
Akihito je prvi cesar v dvesto letih, ki bo prestol prepustil sinu. Foto: REUTERS

Razprava se bo začela čez dober mesec, takoj po kronanju princa Naruhita, ki bo na prestolu krizantem 1. maja nasledil očeta cesarja Akihita. Po zdajšnjih zakonih lahko prestol nasledi le moški, ženske, ki se ne poročijo z aristokrati, pa izgubijo status princese in uradno niso več članice cesarske družine.
Če vlada ne bo spremenila nasledstvenega zakona, hči bodočega cesarskega para, Naruhita in Masako, ne bo cesarica. Foto: REUTERS
Če vlada ne bo spremenila nasledstvenega zakona, hči bodočega cesarskega para, Naruhita in Masako, ne bo cesarica. Foto: REUTERS

A bi bilo treba zakon nujno spremeniti, so prepričani mnogi, in vlada je že nekajkrat razpravljala, ali bi smele na Japonskem biti cesarice, a je vladajoča stranka premierja Šinza Abeja temu nasprotovala. Zdaj je Abe pred vsemi ministri povedal: »Ker gre za izjemno pomembno temo, povezano z narodovimi temelji, se je moramo lotiti skrbno in premišljeno.«

Trenutno japonska cesarska družina šteje 18 članov, od teh je kar 13 žensk. Ko bo na prestol sedel Naruhito, bodo le še trije moški nasledniki, prinčev mlajši brat princ Akišino (53 let je star), njegov sin in edini vnuk zdajšnjega cesarja, 12-letni princ Hisahito, in mlajši brat zdajšnjega cesarja, 83-letni princ Hitači. Bodoči cesar ima enega otroka, hčer, princeso Aiko, ki bo, če bo vlada spremenila zakon o nasledstvu, nekoč postala cesarica.
Japonski cesar Akihito, ob njem je žena, cesarica Mičiko, bo konec aprila abdiciral. Foto: REUTERS
Japonski cesar Akihito, ob njem je žena, cesarica Mičiko, bo konec aprila abdiciral. Foto: REUTERS

Cesar Akihito je star 85 let in bo prvi japonski vladar v 200 letih, ki bo abdiciral, in sicer 30. aprila. Junija 2017 so sprejeli poseben zakon, ki mu je dovolil status prenesti na 59-letnega sina, prestolonaslednika. Abdikacija se bo začela ob 17. uri, obreda se bo udeležilo 300 ljudi, tudi premier in vsi ministri. Abe se bo zahvalil cesarju, potem pa bo ta nagovoril predstavnike ljudstva. Dan pozneje, 1. maja, bo novi cesar prevzel cesarsko čast in oblast, tudi sveti meč, pozneje pa se bo srečal s predstavniki javnosti.

Na jesensko slavje ob Naruhitovem ustoličenju so povabili ljudi iz kar 195 držav: 23. oktobra bosta Abe in njegova nova žena Akie gostila banket, ki bo kulturno obarvan, za to bo poskrbel 52-letni Mansai Nomura, ki nadzoruje tudi odprtje in zaključno slovesnost olimpijskih in paraolimpijskih iger v Tokiu 2020.


Nomura je vodilni igralec tradicionalnega sloga komične drame in najprimernejši človek, ki bo poskrbel za zabavo tujcev z japonsko tradicionalno kulturo. Dogodka naj bi se udeležilo približno 90 domačih in tujih gostov, med njimi državniki in seveda člani kraljevih družin. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije