PREKLETSTVO

FOTO: To so zvezdniki, ki se borijo z bipolarno motnjo

Mariay Carey je pred kratkim pogumno priznala, da se bojuje z bipolarno motnjo. Čeprav je za bolezen izvedela že leta 2001, pa je, kot je priznala, vse do zdaj zanikala resnico in odlašala z zdravljenjem. Pevka pa še zdaleč ni edina zvezdnica s tovrstnimi težavami – z njimi se je spoprijemala oziroma se še vedno vrsta slavnih, lepih in uspešnih.
Fotografija: Na zunaj popolna Mariah Carey znotraj pogosto boje težek boj. FOTO: Profimedia
Odpri galerijo
Na zunaj popolna Mariah Carey znotraj pogosto boje težek boj. FOTO: Profimedia

Mel Gibson je o bipolarni motnji prvič spregovoril v dokumentarnem filmu leta 2008. Z dvema oskarjema nagrajeni igralec, ki so ga med zvezde izstrelili akcijski filmi, nato pa je kariero pri filmu nadgradil še kot režiser, si je kljub nenehnemu boju s seboj zgradil izjemno kariero, na zasebnem področju pa mu ni šlo vselej kot po maslu. Leta 2006 je polnil opravljive rubrike z vožnjo pod vplivom alkohola in upiranjem aretaciji, leta 2012 pa je bil obtožen nasilja v družini.

Kontroverzno obnašanje Russell Branda gre pogosto pripisati prav njegovi bolezni. FOTO: Reuters
Kontroverzno obnašanje Russell Branda gre pogosto pripisati prav njegovi bolezni. FOTO: Reuters

Slabost je tudi prednost

Russell Brand je diagnozo bipolarna motnja dobil še kot otrok. Težavna osebnost mu je povzročala preglavice tako v karieri kot tudi v zasebnem življenju. Zaradi kontroverznih opazk je izgubil službo na MTV-ju in BBC-ju, njegov zakon s Katy Perry pa je trajal manj kot dve leti. Kot je opisal v dveh biografijah, se je po nesrečnem otroštvu bojeval z odvisnostjo od mamil in seksa. Zelo samosvoje osebnostne značilnosti pa niso bile zgolj ovira – med zvezde ga je namreč popeljala prav nenavadna kombinacija ambicioznosti in pretirane občutljivosti.

Vivien Leigh je vse življenje padala iz hudih depresij v manijo.
Vivien Leigh je vse življenje padala iz hudih depresij v manijo.

Težavna, a nepozabna

Dokaz za to, da duševna motnja ni ovira za izjemno kariero, je tudi kultna igralka zlate filmske dobe Vivien Leigh. Nesmrtno slavo ji je prinesla vloga Scarlett O’Hara v filmu V vrtincu, junakinjo pa je tako odlično upodobila prav po zaslugi edinstvenega temperamenta, ki je bil deloma tudi rezultat diagnoze. Karizma, ki jo je izžarevala na filmu, je odtehtala njeno pogosto naporno vedenje med snemanji. Igralka je bila znana po tem, da je padala iz hudih depresij v manijo, bolezen pa so ji poskušali ozdraviti celo z elektrošoki.

Catherine Zeta-Jones je bila vesela, da je simptomom končno lahko dala ime. FOTO: Reuters
Catherine Zeta-Jones je bila vesela, da je simptomom končno lahko dala ime. FOTO: Reuters

Predanost in bolezen

Oskarjevka Catherine Zeta-Jones je za bipolarno motnjo izvedela leta 2000, ko se je strta zaradi bolezni moža Michaela Douglasa obrnila po pomoč k strokovnjakom. Ti so ugotovili, da zvezdnica ni preprosto depresivna zaradi boja z rakom na grlu, ki ga je imel soprog, pač pa, da so njene težave trajnejše narave. Catherine je takrat dejala, da si je ob diagnozi pravzaprav oddahnila, saj je končno lahko poimenovala občutke, ki jih je v sebi opažala že leta. »Moj cilj je biti ves čas nekje na sredini,« je povedala o nihanjih razpoloženja, ki jih je stres ob moževi bolezni še povečal.

Sinead O' Connor ima boljše in slabše trenutke. FOTO: X17online.com
Sinead O' Connor ima boljše in slabše trenutke. FOTO: X17online.com

Ni lahko, a se bori

Sinead O’Connor, ki je v devetdesetih zaslovela z romantično balado Nothing Compares 2U, je bipolarno motnjo priznala leta 2007. Bolezen ji je uničila odnose z družino in bližnjimi ter jo popolnoma osamila, zaradi težav pa je že poskušala tudi narediti samomor. Lani je na spletu objavila pretresljiv video, v katerem je podrobno spregovorila o svojem boju z duševno boleznijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije