IZNAKAŽENA

Dvojnica Mille Jovovich toži producente

Olivia Jackson v nesreči na snemanju izgubila roko, obraz ima iznakažen. Dobila le 30.000 evrov, stroški zdravljenja bi lahko presegli več sto tisočakov.
Fotografija: Zaradi paralize in neravnovesja mišic se ji je ukrivila hrbtenica.
Odpri galerijo
Zaradi paralize in neravnovesja mišic se ji je ukrivila hrbtenica.

Na prizorišču snemanja znanstvenofantastične franšize Nevidno zlo so po tihem tudi v resnici delovale zle sile. V šestih filmskih nadaljevanjih je bilo kar 16 stranskih igralcev resno ranjenih, pri zadnjem, z naslovom Zadnje poglavje, je umrl član snemalne ekipe Ricardo Cornelius, Olivia Jackson, ki si je nadela oprijet kostum glavne junakinje v podobi Mille Jovovich in odigrala najbolj nevarne in vratolomne podvige, pa je zaradi grozljive nesreče pri snemanju za las ušla smrti in ostala iznakažena. »Pogrešam svoj prejšnji obraz, prejšnje telo, prejšnje življenje. Boli me, da moram živeti s posledicami napak drugih,« pravi Olivia, ki je v nesreči izgubila roko, obraz pa ji kazijo brazgotine. A ne le, da ji ustvarjalci filma nato niso stali ob strani, požrli so tudi besedo, da bodo krili visoke stroške zdravljenja. Zato jih je zdaj zvlekla na zatožno klop, kjer je natančno orisala svoje poškodbe in travme, poudarila pa tudi, da nikakor ni edina, ki ji je snemanje filma pustilo trajne posledice.

Usodni prizor z motorjem

Ko sta leta 2015 k njej pristopila producenta Jeremy Bolt in Paul Anderson, ki sta v Olivii videla idealno Millino dvojnico, je sprva oklevala, saj naj bi sodelovala pri ustvarjanju filma Wonder Woman. A je ponujeno vlogo, ko se je izpogajala za solidno plačilo in pogodbo, po kateri bi bila v primeru nesreče škoda v celoti krita, nato vseeno sprejela, a to se je izkazalo za napako. Kajti tistega usodnega 5. septembra nič ni šlo po predvidenem načrtu. Ko bi sledili začrtanemu poteku snemanja, bi se morala
Želi si nazaj svoje prejšnje telo, obraz in življenje. FOTOGRAFIJE: instagram
Želi si nazaj svoje prejšnje telo, obraz in življenje. FOTOGRAFIJE: instagram
pred kamerami pretepati, a so si filmarji v zadnjem hipu premislili, da bi raje posneli prizor z motorjem, pri čemer jih dež prav nič ni motil. »Kader je bil zamišljen tako, da me med drvenjem z motorjem snema kamera, pritrjena na vozilo, ki vozi proti meni.« Prvi poskus je opravila sama, le na motorju. Drugega že s kamero, ki je na vozilu drvela proti njej ter v zadnjem hipu švignila mimo nje. V tretjem poskusu pa so filmski ustvarjalci, ne da bi se o tem posvetovali z Olivio, izkušeno kaskaderko, za malenkost spremenili pot kamere in se odločili, da jo z njene poti umaknejo še malo pozneje. To je bilo za delček sekunde prepozno. »Sila udarca je bila brezmejna. Z ličnice ji je olupilo kožo, razkrilo ji je zobe in čeljust. Ima več zlomljenih reber, zlomljeno ključnico in nadlahtnico, zdrobljeno lopatico. Odtrgalo ji je palec na roki, pretrgala se je vratna arterija, imela je možganske krvavitve in zatekla ji je možganska ovojnica,« se v sodnih spisih bere spisek poškodb, zaradi katerih so jo v bolnišnici za dva tedna spravili v umetno komo v upanju, da ji rešijo življenje. Preživela je, a zaradi prehudih poškodb so ji morali amputirati roko nad komolcem, sledi nesreče pa vidi po vsem telesu vselej, ko se pogleda v zrcalo. »Zaradi paralize leve strani vratu in neuravnoteženosti mišic se ji je zvila hrbtenica, zato ima zdaj eno nogo krajšo od druge.« To pa so zgolj telesne poškodbe, duševne so očesu nevidne.
Olivia Jackson se je morala posloviti od svojega poklica.
Olivia Jackson se je morala posloviti od svojega poklica.

Ni privolila v molčečnost

Ko je kaskaderkin mož v bolnišnici trepetal za njeno življenje, sta mu vsaj finančne skrbi malce mirila producenta, češ da bodo stali ob Olivii na vsej poti, ki je pred njo. »Že iz človeškega sočutja ne glede na pogodbe in zavarovalnice. Vsaj ta del naj te ne skrbi,« sta mu menda zagotavljala, a besede hitro požrla, ko se je Jacksonova prebudila. Ko je namreč zavrnila podpis pogodbe o molčečnosti, so ji zagrozili, da ji ne bodo krili stroškov operacije hrbtenice, ki jo je nujno potrebovala. A čeprav so se na koncu vdali, je levji delež stroškov vendarle obležal na njej. Vsega skupaj so namreč izpljunili zgolj 30 tisočakov, kar je drobec tega, kar bi potrebovala. »To ne pokrije niti ene od okoli 10 operacij, ki bi jih potrebovala, da ne govorimo o stroških rehabilitacije, fizioterapije, protetične roke,« pravi Olivijin odvetnik, ki v njenem imenu zahteva povračilo vseh stroškov zdravljenja in odškodnino zaradi kršenja pogodbe, malomarnosti in zavajanja. 
Najnevarnejše točke je izvedla tudi v uspešnicah Pobesneli Max: Cesta besa in Zvezdne steze: Epizoda VII.
Najnevarnejše točke je izvedla tudi v uspešnicah Pobesneli Max: Cesta besa in Zvezdne steze: Epizoda VII.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije