Čudovita gospa Maisel pristala na sodišču

Jodi Parmley toži produkcijsko hišo Amazon Studios. Filmski studii so pokazali zanimanje za njeno zgodbo.
Fotografija: Čudovita gospa Maisel se je znašla sredi tožbe.
Odpri galerijo
Čudovita gospa Maisel se je znašla sredi tožbe.

Jodi Parmley je le ena iz množice, ki jo je zgodba o Čudoviti gospe Maisel pred tremi leti prikovala pred televizijski zaslon. A medtem ko je večina sveta spremljala zabavno Amazonovo pretočno televizijsko serijo o ženski višjega srednjega razreda, ki si poskuša izboriti svoj prostor v svetu stand up komedije, je bila Jodi z vsakim novim nadaljevanjem bolj osupla. Vsak nov del ji je namreč razkril več vzporednic z njeno knjigo in scenarijem, ki ga je leta 2014 poskušala prodati hollywoodskim veljakom.

Spoznanje, zasnovo njene zgodbe, ki jo je ujela med platnice knjige F.I.F.I. (Financial Infidelity F**k It: The Mistress of the New Millennium), si je prisvojil medijski gigant Amazon, zato ga je Parmleyjeva skupaj s producenti serije Čudovita gospa Maisel zdaj zvlekla na sodišče, kjer zahteva del dobička, ki so ga ustvarili s serijo. Kolikšen je zahtevani znesek, (še) ni znano, a verjetno gre za precejšnjo vsoto. Vsaj če sodimo po astronomskem uspehu serije, ki ima že zeleno luč za snemanje četrte sezone.
Jodi po skoraj 20 letih zakona odkrije, da je njen mož potvarjal njen podpis in se zapletal v sumljive posle. Da bi našla dokaze o njegovi prevari, skuje pretkan načrt, moža zapusti in se postavi na lastne noge. Tako nekako poteka Jodijina zgodba, ki jo je Neworleančanka priredila v scenarij in se upajoče odpravila v Hollywood. A čeprav so pri marsikaterem filmskem studiu menda izrazili zanimanje, na koncu ni bilo nič. No, tako je vsaj menila, dokler ni nadaljevanka zaživela na malih zaslonih in začela pobirati nagrad filmske srenje.

Zlati globus in emmy

Ne gre za popolno kopijo. A produkcijska hiša Amazon Studios je iz njene knjige vsekakor ukradla jedro in osnovne ideje, vključno s stisko glavne junakinje, njenim prevarantskim možem in potjo do finančne neodvisnosti. Še več, tudi element stand up
Rachel Brosnahan je kot gospa Maisel navdušila filmske kritike in gledalce. FOTO: Guliver/cover Images
Rachel Brosnahan je kot gospa Maisel navdušila filmske kritike in gledalce. FOTO: Guliver/cover Images
komedije in karakterne lastnosti junakinje naj bi zrasli v Jodijini glavi. Na tej osnovi naj bi gradila ustvarjalka in izvršna producentka serije Amy Sherman-Palladino ter zadela v sredino tarče. Čudovita gospa Maisel, ki ji je glas in stas posodila igralka Rachel Brosnahan, je med drugim osvojila zlati globus za najboljšo televizijsko serijo v kategoriji komedije leta 2017 in emmyja leto pozneje, z igro pa je tako kot serija navdušila tudi Brosnahanova, saj je odnesla globus in emmyja za glavno žensko vlogo.

Tisti, ki serije še niste videli, imate v teh dneh obilo možnosti, da zamujeno nadoknadite. Zgodba vas prestavi v New York sredi minulega stoletja, kjer spoznate Midge Maisel, ki ima na prvi pogled vse. Dokler se njeno na videz popolno življenje ne sesuje kot hišica iz kart, ko jo mož zapusti zaradi tajnice in se sama v trenutku brezupa vda pijači. Nato zatava na oder kluba Gaslight, na katerem se kalijo nadobudni stand up komiki in svoj obup prelije v komični set. In navduši. To je začetek njene izjemne poti. 
Amazon je televizijsko serijo že potegnil v četrto sezono. FOTO: Amazon
Amazon je televizijsko serijo že potegnil v četrto sezono. FOTO: Amazon

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije