ZDRAVO

Zaradi Jamieja v ZDA bolj zdravi hamburgerji

Objavljeno 01. februar 2012 21.50 | Posodobljeno 01. februar 2012 21.50 | Piše: E. B.

Gigant McDonald‘s je iz hamburgerjev izločil sporni amonijev hidroksid.

Že leta si prizadeva, da bi mu neomajni Američani prisluhnili in ga upoštevali, kot kaže, mu je končno uspelo. Ne le to, Jamieju Oliverju je tokrat resnično uspel veliki met, saj je prepričal kar giganta hitre prehrane, da je spremenil recept za slastne hamburgerje.

Odstranil sporno rožnato sluz

Kot poročajo britanski in ameriški mediji, je pod pritiskom slovitega kuharskega šefa oziroma njegove odmevne oddaje Food revolution, prehranska revolucija, v kateri razkriva zlo in krivice z naših krožnikov, ameriški del verige McDonald's iz mesa odstranil sporno rožnato sluz, kombinacijo mesa z nizko vsebnostjo maščob in amonijevega hidroksida (E 527), ki se ga uporablja zgolj zaradi prisotnosti patogenov v govejem mesu, vključno z bakterijo E. coli, ki bi bilo sicer uporabno zgolj za pasjo prehrano. Obrezke najslabših delov mesa, ki bi sicer kot poslastica romali k našim hišnim ljubljencem, so torej z nevarnim kemijskim dodatkom preobražali v sloviti hamburger! »Gre za surovine, ki jih po najnižji ceni prodajajo proizvajalcem pasje hrane, po kemijski obdelavi pa so očitno dobre tudi za človeka. Ali si resnično želite, da takšno zmes uživajo vaši otroci? Ameriška javnost mora čim prej spoznati, da jih prehranska industrija marsikdaj tudi nevarno ogroža,« je v svoji oddaji zgrožen povedal Jamie. Rožnata sluz menda ni v uporabi v evropskih podružnicah najuspešnejše verige s hitro prehrano, v ZDA pa je že dolgoletna stalnica: McDonald's je po prvem udaru britanskega televizijskega kuharja najprej modro molčal, nato odločno zagovarjal svoja stališča, češ da sestavine niso sporne, po izjemno negativni medijski kampanji in ocenah številnih mikrobiologov, ki so zatrdili, da uporabljena mesna zmes ne bi smela nositi naziva govedina, pa je vendarle priznal poraz in spremenil svoje recepture, a vztrajajo, da je odločitev izvirala zgolj iz njihovega notranjega inšpekcijskega nadzora in spodbujanja uporabe kar se da pristnih surovin. Zgledu sta sledila še Burger King in Taco Bell, poročajo britanski mediji. Med neželenimi učinki amonijevega hidroksida naj bi bili, mimogrede, težave z dihanjem, prebavne motnje in težave s krvnim pritiskom ter draženje oči, nosu in grla.

Vplival na šolske jedilnike

Jamie Oliver je televizijsko kariero začel 1999., za svoje delo pa je prejel že številne nagrade. V sklopu svoje prehranske revolucije je občutno vplival na šolske jedilnike na Otoku, vse več Britancev upošteva njegove zdrave smernice, glasno in celo posmehljivo pa zavračajo njegove nasvete v ZDA. Slovitega kuharja so pred dvema letoma spravili celo v jok, ko so se mu uprli in ga ozmerjali prebivalci najdebelejšega mesta v ZDA, Huntingtona v zahodni Virginiji, šokiral pa ga je celo televizijski velikan David Letterman, ki zagovarja uživanje tablet za hujšanje kot edino učinkovito sredstvo odpravljanja odvečne teže med Američani, po njegovem pa se bo čez kakšnih 1000 let človeška evolucija že tako prilagodila debelosti, da bo normalna teža odraslega človeka od 250 do 300 kilogramov.

Deli s prijatelji