SLASTNO

Večerja za nagrajence brez ogljikovih hidratov

Objavljeno 03. februar 2015 23.20 | Posodobljeno 03. februar 2015 23.20 | Piše: U. S.

Tona govedine, 100 kilogramov čokolade in 200 šampanjcev na podelitvi baft.

Če gostite dvojčka, vedite, da vsaj tako rad kot z očmi in usti je z umom.

Ozke oprijete obleke in korzeti ne puščajo veliko prostora, a se bodo kljub temu zvezdnice le težko uprle slastni hrani, ki jo bodo stregli na letošnji podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta (britanska akademija za filmsko in televizijsko umetnost). Slavni povabljenci in nominiranci, med temi so Benedict Cumberbatch, Eddie Redmayne, Jake Gyllenhaaal in Reese Witherspoon, bodo 8. februarja uživali ob lepo pogrnjenih mizah v hotelu Grosvenor House. Organizatorji so poskrbeli za 1200 steklenic vina in 200 šampanjcev magnum (1,5-litrska steklenica), zvezdniki bodo srkali posebno za letošnje nagrade narejen koktajl na osnovi viskija. Jedilni list sta zasnovala glavni kuhar Grosvenor Housa Nigel Boschetti in glavni kuhar na baftah Anton Manganaro, poskrbela sta za vegetarijance in vegane pa tudi jedi brez glutena in mlečnih izdelkov, očitna je tudi odsotnost ogljikovih hidratov.

Večerjo so načrtovali pol leta, pripravljalo jo bo kar 25 kuharjev, ki so opravili številne degustacije z glavnimi pri akademiji, preden je bila le določena končna verzija. Da bodo nahranili 1950 gostov, se bodo priprave začele dva dneva prej, ko bodo prispeli šampanjec in vino, tona govedine, 100 kilogramov čokolade in sestavine za 8500 kanapejev. S štirimi vrstami teh se bo začel večer, oblikovali so jih posebno za podelitev, sestavine so sveže, sezonske in seveda britanske. Gostje bodo izbirali med kruhovimi palčkami z gnjatjo in čebulo, grižljajčki z govedino, prekajenim lososom ali prepeličjimi jački z majonezo s koprcem, zraven pa srkali koktajl marmahattan, ki ga med drugim sestavlja mešanica viskija in pomarančne marmelade. Nato bodo postregli terino iz pečenega prekajenega lososa z avokadom in rakom, prekajeni sir s pomarančo, zeleno in jabolki granny smith, pokapljanimi s prelivom iz portovca in orehovega olja. Za glavno jed so si kuharji zamislili goveji tris – dušena rebra, bočnik s skorjico iz zelišč in file pečenke –, postrežen z zelenim stročjim fižolom, mladim korenjem in gratiniranim krompirjem. In še za vegetarijance: pita iz pečenega sladkega krompirja, rdeče čebule in sira talaggio, prekajeni česen in maslena omaka z drobnjakom. Za piko na i: desert. Čokoladna pena (90 odstotkov čokolade) z zamrznjenim kakavovim zrnjem in čokoladna bafta.

Boschetti pravi, da je večer, ko podeljujejo bafte, poseben: »Zavedamo se, da bodo našo hrano jedli najboljši igralci in igralke na svetu. Pri nas redno strežemo do 2000 gostom, zato smo pripravljeni na zahtevnost in obseg dela. V kuhinji je izjemno mirno! Na jedilnem listu je najboljše britansko, dediščina britanske akademije, mesece dolgo smo ga načrtovali in degustirali, da je ravno pravšnji. Navdušen sem nad končnim rezultatom. 

Deli s prijatelji