Iz prepričanja, da je (zdravo) prehranjevanje izjemno pomembno za življenje, je zgradil imperij, vreden skoraj četrt milijarde evrov. Preteklih 16 let je namreč posvetil temu, da bi izkoreninil slabe prehranjevalne navade ljudi in jim pokazal, da je kuha lahko tudi zabavna, preprosta in predvsem zdrava. A o čemer Jamie Oliver pridiga, očitno ne prakticira, kar mu je začelo kazati zdravje in se mu izrisevati na vse bolj obilnem telesu. Z bližanjem 40. rojstnega dne, ki ga je praznoval konec maja, pa se je prebudil iz dolgega zimskega spanca, alarmi pa so mu začeli tuliti, da je skrajni čas, da nekaj ukrene in spremeni življenjski slog.
Kuharski virtuoz se že dlje bori z odvečnimi kilogrami, zaradi deloholištva pa skoraj ni več vedel, kaj pomeni spanec. A čeprav je bil na dobri poti, da izgori, je potreboval pomoč tehnologije, da je spoznal, da nekaj počne narobe.
Spal tri ure in pol
»Vseskozi sem bil utrujen. A me je vseeno pretreslo, ko se mi je črno na belem izpisalo, da spim le tri ure in pol na dan,« je povedal Jamie, ki si je omislil digitalno telesno uro, ki nadzira telesno težo, krvni pritisk, srčni utrip in vzorec spanja. A mu žal ni izrisala dobrega stanja in lepe prihodnosti, če nečesa drastično ne spremeni. »Želim se postarati. A da dosežeš visoko starost, moraš ustrezno živeti, slediti določenim pravilom. Včasih sem mislil, da imam še veliko časa, a ura teče, ob tem sem sprevidel, da sem že na pol mrtev.« Zaradi česar se je vzel v roke in krepko spremenil življenje. Začel je spati, z jedilnika črtati alkohol in vanj vnašati za telo skoraj čudežno morsko travo in oreščke. »Postal sem druga oseba. Shujšal sem. Pazim, da dovolj spim. Plezam na drevesa. Vame se je vrnila življenjska iskrica. Končno se spet čutim živega!« se navdušuje prerojeni Oliver, ki je v dobrih treh mesecih izgubil 13 kilogramov. In še pomembneje, se naučil drugače živeti.
Za 40. rojstni dan si je podaril najbolj dragoceno darilo. Darilo zdravega življenja, zaradi česar lahko njegov kuharski kolega in rival Gordon Ramsay na žaljivke debeluha in požeruha, s katerimi ga je v preteklih letih obmetaval, kar pozabi. »Spanje mi je postalo neizmerno pomembno,« pripoveduje kuharski zvezdnik, ki ga ura vsak večer ob desetih opomni, da je čas za posteljo. Uživanje v kozarčku ali dveh omamnega alkohola je omejil le na konce tedna, najpomembnejše sestavine jedi, ki jih kuha za družino, pa so postala jajca, oreščki, zelišča in morska trava. »Zaradi pesti oreščkov na dan boš tri leta dlje tlačil zemljo, možnost srčnega napada pa se razpolovi,« se navdušuje in polaga na srce, naj namesto soli uporabimo sveža zelišča. Čeprav je največje razodetje doživel z morsko travo, ki jo najraje doda pri kuhanju minešter. »Čeprav so jo jedli naši predniki, sem nanjo vedno gledal kot na malce hipijevsko zadevo, ki jo jedo kvečjemu svetovni popotniki. A v njej je bogastvo joda, polna je mineralov in vlaknin, pomaga pri prebavi. Morska trava je najbolj hranilna zelenjava na svetu.«
Kuhal bi in pisal
Za ženske pravijo, da na pomembno prelomnico naletijo ob 30. rojstnem dnevu, Jamie pa je naredil življenjsko bilanco v luči praznovanja štiridesetice. »Ozrl sem se na svoje življenje in spoznal, da se želim osredotočiti le še na kuhanje in pisanje,« pripoveduje chef, ki je izdal že 19 knjig, je lastnik 63 restavracij v 11 državah, šestih blagovnih znamk in celo digitalnega televizijskega programa, pod svojim imenom pa prodaja tudi kuhinjsko posodje in naprave, omake, oljčno olje in celo krušne peči ter vrtno pohištvo. A zdaj je vendar pripravljen malce izpreči. »Morda bi kaj zaprl ali prodal,« razmišlja o prodaji dela imperija. Kar pa je lažje reči kot storiti. Besedam navkljub je aprila namreč že odprl novo italijansko restavracijo v Londonu, podružnica njegove verige restavracij s picami in italijansko hrano pa bo jeseni zrasla še na Indijski podcelini, v New Delhiju. »Neizmerno vznemirjen sem, da prihajamo še v Indijo. New Delhi je živahno in barvito mesto z neverjetno prehrambno kulturo, zato sem počaščen, da bomo picerijo in italijansko restavracijo odprli tudi tam.«