KUHARSKI ZVEZDNIK

Jamie Oliver je poln umazanih skrivnosti

Objavljeno 15. maj 2014 09.35 | Posodobljeno 14. maj 2014 22.58 | Piše: T. P.

V londonski mesnici v lasti slovitega kuharja vladajo nesnaga, plesen in mišji iztrebki.

S kuharsko kapo in kuhalnico v roki je postal zvezdnik, umetnost vrtenja okoli štedilnika pa je povzdignil na raven zabavne industrije. Ob tem pa nikdar ni pozabil na svoje poslanstvo, izkoreniniti zakoreninjene slabe prehranjevalne navade ljudi in jim pokazati, jih naučiti, da je kuha lahko tudi zabavna in preprosta. Ter predvsem zdrava. Toda kar Jamie Oliver pridiga, očitno tudi ne prakticira, saj se je njegova prestižna londonska mesnica Barbecoa, povezana s kuharjevo istoimensko mondeno restavracijo nadstropje višje, znašla v slabem odstotku tistih živilskih trgovin britanske prestolnice, ki jim tamkajšnja sanitarna inšpekcija ni podelila le najslabše ocene, ampak jih je označila tudi za zdravju škodljive.

Meso s pretečenim rokom. Umazanija. Mišji iztrebki. Plesen. To bi morda pričakovali v kakšni zanikrni oštariji iz tretjega sveta, nikakor pa ne v središču otoške prestolnice, v lokalu, ki se ponaša z imenom slovitega kuharskega virtuoza. Pa vendar je sanitarna inšpekcija naletela prav na to, ko je zakorakala v na prvi pogled sicer bleščečo Jamiejevo mesnico, iz katere romajo slastni kosi v gornjo restavracijo, v kateri gurmanski sladokusci za obed pustijo približno 120 evrov. Mesnica, v očeh kuharskega chefa »katedrala hrane«, se je namreč znašla v nezavidljivi peščici 12 londonskih živilskih obratov od 1659, ki so si zaradi izjemnih kršitev higienskih standardov prislužili negativno oceno in oznako škodljivo! Izostrene oči inšpektorjev so zaznale mišje iztrebke, umazane rezalnike in ročaje hladilnikov, na obešenih kosih mesa je rasla plesen, mnogo mesnim poslasticam – govejemu repu, španski svinjini, kostem, govedini wagyu, ki velja za najdražjo na svetu – pa je že davno pretekel rok uporabe. Daleč od zadovoljivega stanja, podobno kot tudi razmere za tamkajšnje zaposlene, ki se morajo ob slabi razsvetljavi spotikati ob poškodovani pod, na voljo pa so jim le klavrni toaletni prostori.

Nad Oliverjevo mesnico so se inšpektorji spravili na začetku tega leta, zato je nemudoma zaprla vrata. In se čez 24 ur znova odprla, kupci njenega mesa in obedovalci v restavraciji Barbecoa pa o higienskem škandalu, ki jo je pretresel, vse do zdaj niso vedeli ničesar. »Po oceni inšpekcije, ki smo si jo vzeli k srcu, smo prostovoljno zaprli vrata in se nemudoma lotili potrebnih izboljšav. Že čez 24 ur so jih zapazili tudi inšpektorji po vnovičnem pregledu,« je dejal predstavnik Jamiejevih restavracij. A obenem pridal, da so bile pritožbe zaradi s plesnijo prekritega obešenega mesa povsem neutemeljene, saj je rast plesni del procesa staranja in sušenja mesa. »To je naravni proces in nikakor ni nevaren za ljudi.«


Jamie si želi v Guinnessovo knjigo rekordov

Šestnajstega maja bo po vsej obli dobro dišalo. V luči že tretjega kulinarično obarvanega Food Revolution Day, katerega pobudnik je sloviti britanski kuhar, se bodo po 82 državah sveta namreč odvijale kuharsko obarvane dejavnosti. Med njimi bo verjetno v ospredju kuharski tečaj za najmlajše pod Jamiejevo taktirko, v katerega želi zagovornik zdrave prehrane privleči čim večjo množico. Sanja namreč o milijonskem številu udeležencev, četudi jih bo zadostovalo že nekaj več kot 2102, s čimer se bo Jamie prebil v Guinnessovo knjigo rekordov. Ovenčati se namreč želi z rekordom »največjega števila udeležencev kuharskega tečaja v roku 24 ur«. Zaradi česar bo nasvete delil kar prek spleta, na youtubu. A, seveda, v živo.
 

Z vrtenjem okoli štedilnika, snemanjem kuharskih oddaj, pisanjem knjig ter odpiranjem verig restavracij je Oliver ustvaril pravi imperij. A ga ni prvič pretresel škandal oporečnosti. V Jamiejevi okrepčevalnici v Leedsu so namreč stregli surove hamburgerje, zaradi hrane s pretečenim rokom pa se je pod drobnogledom znašla njegova restavracija v londonski poslovni četrti Canary Wharf. Predlani so v chefovo edinburško restavracijo pridrveli iztrebljevalci, saj je svet obkrožil posnetek restavracijskega osebja, ki se malce morbidno zabava ob pogledu na umirajoče miši v jedilnici. Lani pa je Jamiejeva podružnica v Portsmouthu priznala kršenje pravil o varnosti živil.

Deli s prijatelji