AVSENIK 2019

Viže so odmevale dva dni

V hramu slovenske narodno-zabavne glasbe so se mladi iz Slovenije in tujine pomerili v igranju diatonične in klavirske harmonike.
Fotografija: Tina Kalajžič, z mentorjem Klemnom Rošerjem, je najbolj prepričala z igranjem na diatonično harmoniko in postala absolutna zmagovalka letošnjega Avsenikovega tekmovanja. FOTOgrafije: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
Tina Kalajžič, z mentorjem Klemnom Rošerjem, je najbolj prepričala z igranjem na diatonično harmoniko in postala absolutna zmagovalka letošnjega Avsenikovega tekmovanja. FOTOgrafije: OSEBNI ARHIV

V zibelki legendarnih bratov Avsenik so tudi letos dva dni odmevale viže, ki osrečujejo na milijone ljudi doma in po svetu. Sam Slavko Avsenik je večkrat dejal, da svojo glasbo poklanja ljudem, ki mu dajejo navdih za ustvarjanje.
Harmonikar Luka Mlakar
Harmonikar Luka Mlakar

Na njegovo glasbo, ki jo je do potankosti izpilil njegov brat, perfekcionist Vilko Ovsenik, so plesali in še plešejo mladi in stari. Slavko pa je igral na harmoniko kot nihče drug.
 

V hiši glasbe in tradicije


Njegov dom v Begunjah so njegovi potomci spremenili v hišo glasbe in tradicije, ki jo vedno polnijo njegove viže. Številni mladi harmonikarji pa prihajajo, da bi se mu poklonili in se mu v igranju čim bolj približali.
Tjaša Lesjak z mentorjem Robertom Goličnikom
Tjaša Lesjak z mentorjem Robertom Goličnikom

V ta namen so pred 13 leti zasnovali Avsenikovo tekmovanje harmonikarjev, katerega posebnost in edinstvenost je, da se na njem izvaja in ocenjuje izključno slog in tehnika igranja na harmoniko, ki je najbližji Avsenikovemu načinu in originalni izvedbi. In tudi zato ima vsakoletno tekmovanje v Begunjah take razsežnosti.
 

Luka, Tjaša, Tina


In kdo so tisti, ki so najbolj prepričali letos? V igranju na diatonično harmoniko je tretje mesto osvojil Luka Mlakar (njegov učitelj je Matjaž Kokalj), ki je osvojil 99,10 točke od 100 možnih. Drugo mesto si je z 99,17 točke priigrala harmonikarka Tjaša Lesjak, ki obiskuje Glasbeno šolo Goličnik, njen mentor je Robert Goličnik. Prvo mesto pa si je z 99,87 točke priigrala Tina Kalajžič iz Glasbene šole Rošer, njen mentor je Klemen Rošer.
 

Staš, Klemen, Matevž


V igranju na klavirsko harmoniko je tretje mesto osvojil Staš Žabot iz Glasbene šole Lendava (njegov učitelj je Boštjan Baša), ki je osvojil 97,50 točke od 100 možnih, drugo mesto Klemen Kotnik iz Glasbene šole Kamnik (njegov učitelj je Robert Smolnikar), ki je dosegel 98,17 točke, prvo mesto pa je pripadlo Matevžu Hostniku iz Glasbene šole Škofja Loka (njegov učitelj je Jernej Hostnik), ki je osvojil 99,30 točke.


Absolutna zmagovalka letošnjega tekmovanja pa je Tina Kalajžič, ki je na diatonično harmoniko zaigrala skladbi Spomin in Večer pri Matuču.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije