LEGENDA

Robert Redford se poslavlja

Po šestih desetletjih igranja ima dovolj. Režije, ki mu je prinesla prvega oskarja, še ne bo opustil.
Fotografija: Prihajajoči film Old Man & the Gun bo njegov labodji spev. Foto: guliver/cover images
Odpri galerijo
Prihajajoči film Old Man & the Gun bo njegov labodji spev. Foto: guliver/cover images

Robert Redford je mož beseda. Že pred dvema letoma je dejal, da ima v paci še dva filmska projekta, potem pa da pride čas njegovega slovesa. In tudi v resnici je lani na velika platna sprva prišla ljubezenska zgodba o dveh ostarelih ljudeh Our souls at night (Naše duše ponoči), ki ji bo septembra sledil film Old Man & the Gun, v katerem se je igralec postavil v kožo izkušenega bančnega roparja. To bo njegov labodji spev.

»Igram od svojega 21. leta. No, zdaj je dovolj!« je hollywoodska legenda zdaj še uradno napovedala skorajšnjo upokojitev. No, vsaj od igre, a z režijskega stolčka morda še ne bo tako kmalu sestopil.

Pred 17 leti se mu je igralski ceh poklonil s častnim oskarjem. Foto: guliver/cover images
Pred 17 leti se mu je igralski ceh poklonil s častnim oskarjem. Foto: guliver/cover images

Filmski umetnosti je poklonil šest desetletij, saj se je pred televizijske kamere postavil že v 60. letih prejšnjega stoletja, nato pa svoj veliki preboj doživel z vesternom Butch Cassidy in Sundance Kid, ki ga je dokončno izstrelil med zvezde in mu prinesel nagrado bafta. A garaški zvezdnik ni sedel na lovorikah, z vsakim naslednjim filmom je svoj status filmske ikone le še utrjeval. Iskal je zahtevne like in preskakoval med žanri, leta 1980 pa je že z režiserskim prvencem Navadni ljudje osvojil oskarja. A čeprav mu je ta najžlahtnejši kipec za igro v filmu Želo 1973. spolzel med prsti, dobil ga je namreč Jack Lemmon, se je akademija Redfordu nato poklonila leta 2001 s častnim oskarjem.

Sedmi umetnosti je dal več kot marsikdo drug. Ne le z igro in režijo, že v poznih 70. je zagnal tudi kolesje mednarodnega festivala neodvisnega filma Sundance. Zato je zdaj dovolj. »Nikoli ne reci nikoli, a prišel sem do sklepa, da bo igre zame zdaj konec,« glede režije pa se zvezdnik, ki jih ta mesec praznuje 82, vsaj za zdaj še ni dokončno odločil. »Bomo videli.«

Kaskaderskih podvigov se je vselej loteval sam. Ne glede na leta.
Kaskaderskih podvigov se je vselej loteval sam. Ne glede na leta.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije