VIŽE

Prleška pravljica ob 15-letnici

Prleški kvintet med poslušalce vnaša poskočnost. Nastopili na številnih festivalih in prejeli veliko priznanj.
Fotografija: Prleški kvintet je eden najboljših kvintetov iz severovzhodne Slovenije pri nas.
Odpri galerijo
Prleški kvintet je eden najboljših kvintetov iz severovzhodne Slovenije pri nas.

Aleksander in Zdenka Šafarič, Aleš Kolmanič, Daniel Prelog, Darko Novak in Tomaž Rajh so člani Prleškega kvinteta, ki radi gučijo po prleško, prav tako pa radi prleščine učijo druge. Tudi zato so letos, v letu, ko praznujejo 15-letnico delovanja, ki so jo konec oktobra s koncertom proslavili v hotelu Radin v Radencih, posneli dve novi skladbi, s katerima so, kot pravijo, med poslušalce ponesli nekaj prleške poskočnosti. Ena je instrumentalna z naslovom Po Prlekiji, ki sta jo ustvarila njihov kitarist Darko Novak ter njegov oče Alojz Novak.
Praznovanje 15-letnice je bila priložnost za fotografiranje z mnogimi, ki so zaznamovali pot veselih Prlekov, med njimi je Srečko Zadravec.
Praznovanje 15-letnice je bila priložnost za fotografiranje z mnogimi, ki so zaznamovali pot veselih Prlekov, med njimi je Srečko Zadravec.

»Osnova zanjo je nastala po srečanju z zdaj žal že pokojnim ambasadorjem Prlekije Milanom Belecem. Za polko je bilo v zadnjem delu skladbe napisano tudi besedilo, a smo se odločili, da ga ne vključimo, saj sta klarinet in trobenta v tem delu dodala poseben čar. Avtorja ostajata zvesta svoji glasbeni obliki in prinašata prepoznavno svežino v množico novonastalih skladb,« pove prva dama ansambla Zdenka Šafarič, ki je izjemna vokalistka, edina, ki je na Ptujskem festivalu kar dvakrat prejela prestižno Korenovo plaketo za najboljšo vokalno izvedbo. A ptujski festival ni bil edini, ki se je zanje zapisal v zgodovino, saj so v 15 letih nastopili tudi na festivalu Graška Gora poje in igra, Števerjanu ter festivalu Slovenska polka in valček.


Druga skladba, s katero so se letos predstavili tudi na 2. Festivalu narodno-zabavne glasbe pod Pohorjem v Oplotnici, nosi naslov Prleška pravljica. Melodijo in aranžma zanjo je ustvaril Martin Juhart, glasbeno idejo pa je ubesedil Igor Pirkovič. »Takoj smo jo vzeli za svojo, saj izžareva tipično prleško dobrodušnost in bogastvo pokrajine, ki ji pripadamo. Morda je prav to pripomoglo k temu, da nas je strokovna komisija imenovala za zmagovalni ansambel festivala,« razmišljajo člani Prleškega kvinteta. Po tej skladbi so poimenovali drugi album, ki so ga izdali ob 15-letnici in nanj uvrstili vse skladbe, ki so nastale v obdobju zadnjih petih let in bile posnete po izidu prve zgoščenke z naslovom Ko zvezda se utrne.


Prazničen dan so, kot že zapisano, proslavili v Radencih v hotelu Radin, kjer so na koncertu uživali njihovi številni poslušalci pa tudi glasbeni prijatelji. Dvorana je bila polna do zadnjega kotička, manjkala ni niti torta, člani ansambla pa so pripravili priložnostno razstavo, na kateri so si lahko oboževalci ogledali vse prejete nagrade in številne članke, ki so bili v tiskanih medijih, časopisih in revijah objavljeni v dosedanjih 15 letih delovanja. S tem so dokazali, da se zavedajo pomena in vrednosti tovrstnih objav, ki ostanejo ohranjene v zgodovini za vselej. Tako kot njihove pesmi, s katerimi so popestrili našo glasbeno zakladnico. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije