VIŽE

Pod Konjiško goro so peli in igrali

Ansambel Banovšek je v Slovenskih Konjicah pripravil glasbeni večer. Na njem so predstavili novi album, na katerem je enajst polk in valčkov.
Fotografija: Ansambel Banovšek je navdušil. FOTOGRAFIJE: arhiv ansambla
Odpri galerijo
Ansambel Banovšek je navdušil. FOTOGRAFIJE: arhiv ansambla

Športna dvorana v Slovenskih Konjicah, od koder je doma glasbena družina Banovšek, je bila skoraj premajhna za vse ljubitelje lepih narodno-zabavnih viž, ki so prišli na svoj račun že tretje leto zapored. Tolikokrat so namreč člani ansambla Banovšek že pripravili Večer z Banovški, čeprav glasbeni večer ni mineval zgolj ob njihovih melodijah, saj so bili na odru z njimi tudi gostje: člani Harmonikarskega orkestra Banovšek, v katerem igrajo mladi harmonikarji, ki jih poučuje Matej Banovšek, gosta pa sta bila tudi Ansambel Saša Avsenika in ansambel Akordi.
Ansambel je predstavil melodije z novega albuma Kar zgodilo se je.
Ansambel je predstavil melodije z novega albuma Kar zgodilo se je.

Ansambel Banovšek je nastal pred natanko petimi leti in je sinonim za odlično, vrhunsko narodno-zabavno glasbo. V njem nadaljujeta družinsko tradicijo Matej Banovšek in njegova sestra Venesa Brglez, ansambel sta namreč pred leti ustanovila njuna oče in mama. Matej ni samo glasbenik, temveč tudi športnik; letos se je zapisal v zgodovino, ko je pretekel konjiški maraton s harmoniko na ramah, na katero je med tekom ves čas igral Avsenikovo Golico.
Ansambel Banovšek je navdušil. FOTOGRAFIJE: arhiv ansambla
Ansambel Banovšek je navdušil. FOTOGRAFIJE: arhiv ansambla

Harmoniko igra tudi v ansamblu, ob njem sta še basist Andrej Sušec in kitarist Matej Turinek, medtem ko edinstven pevski tercet, kakršni so danes prava redkost, tvorijo Rok Zbičajnik, Venesa Brglez in Barbara Leber Turinek. Slednja po potrebi poprime tudi za kontrabas. Melodije, ki jih igrajo, prihajajo izpod Matejevega peresa, tako melodije kot besedila pa še vedno ustvarja tudi njegova mama Danica. Banovškovi ohranjajo tudi družinsko petje in tako smo jih lahko slišali in videli v letošnji sezoni oddaje Slovenski pozdrav.
Nastopil je tudi Harmonikarski orkester Banovšek
Nastopil je tudi Harmonikarski orkester Banovšek

Ansambel Banovšek je na tokratnem večeru s ponosom predstavil melodije, ki so jih uvrstili na novi album, ta nosi ime valčka Kar zgodilo se je in je eden najlepših valčkov, ustvarjenih v zadnjem obdobju ansambla; zanj so posneli tudi videospot. Poleg omenjene skladbe je na zgoščenki še deset drugih polk in valčkov, denimo Rženova Tinka, sicer skladba Štirih kovačev, Pod Konjiško goro, Pomlad na Tirolskem, Konjiški valček, Pravi prijatelj, Dvigni zlato kupico in druge viže.


Ansambel Banovšek je bil nedavno tudi gost Četrtkovega večera na prvem programu Radia Slovenija, kar še dodatno govori o tem, kako vrhunski ansambel so. Zato ni čudno, da je bila dvorana povsem polna navdušenih poslušalcev, ki so z bučnimi aplavzi pospremili vsako skladbo posebej. In se na koncu vsem nastopajočim, tudi gostom, poklonili s stoječimi ovacijami. Mnogi upajo, da bo takšnih večerov še veliko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije