PRESTIŽNE NAGRADE

Kdo bo pobral zlate globuse?

V dirki za odličja najbolje kaže filmu Marriage story. Meryl Streep podira rekorde v številu nominacij.
Fotografija: Veliki nagrajenec beneškega festivala, film Joker, se za globuse poteguje v štirih kategorijah.
Odpri galerijo
Veliki nagrajenec beneškega festivala, film Joker, se za globuse poteguje v štirih kategorijah.

Začela se je tekmovalna sezona filmske industrije. Združenje tujih dopisnikov Hollywooda je namreč razglasilo nominacije za zlate globuse, s čimer se začne odštevanje do najodličnejših in najpomembnejših dogodkov sveta filma, sprva podelitve globusov 5. januarja, ki so hkrati že odličen napovednik, kdo bo najverjetneje v dirki za oskarje, ki jih podeljujejo dober mesec pozneje, 10. februarja. In če je verjeti nominacijam za globuse, potem se v tokratni sezoni nagrad največ odličij nasmiha ločitveni sagi Marriage Story v režiji Noaha Baumbacha in produkciji Netflixa, ki se bo januarja potegovala za kar šest kipcev. Tej s po eno nominacijo manj sledita filma Irec, nad katerim je režijsko taktirko vihtel Martin Scorsese, in stvaritev Quentina Tarantina Bilo je nekoč .... v Hollywoodu. V štirih kategorijah se za odličja poteguje veliki nagrajenec beneškega filmskega festivala, Joker v režiji Todda Phillipsa, s prav toliko nominacijami pa v to pomembno dirko stopa tudi Netflixova drama Dva papeža v režiji Fernanda Meirellesa.

Robert Redford brez nominacije

V Ircu je blestel Al Pacino.
V Ircu je blestel Al Pacino.
Film Marriage Story se bo na podelitvi zlatih globusov potegoval za nagrade za najboljši igrani film v kategoriji drame, za najboljši scenarij, pod katerega se je podpisal tudi režiser filma Baumbach, in v kategoriji za originalno glasbo Randyja Newmana. Več kot prepričala sta protagonista Scarlett Johansson in Adam Driver, oba v boju za globus za najboljšega glavnega igralca in igralko, podobno je z igro navdušila Laura Dern v stranski vlogi. Ob tej ločitveni drami se bodo za najodličnejše priznanje podelitve, za naj film med dramami, potegovali še Joker, Dva papeža, 1917 in Irec. Med igralci v tej isti dramski kategoriji so ob Driverju najbolj prepričali še Antonio Banderas, Christian Bale, Joaquin Phoenix in Jonathan Pryce, na ženskem polu pa se bo Johanssonova pomerila z Renee Zellweger, Saoirse Ronan, Charlize Theron in Cynthio Erivo.


Scorsesejeva mojstrovina Irec, tudi v Netflixovi produkciji, se bo ob odličju za naj film potegovala tudi za odličje za najboljšega režiserja, nominaciji za najboljša stranska igralca pa je prinesla hollywoodskima veteranoma Alu Pacinu in Joeju Pesciju. Je pa praznih rok brez nominacije ostal Robert Redford, ki v Ircu igra glavno vlogo.


Med stvaritvami sedme umetnosti, ki se jim obeta največ blišča, je s skupno petimi nominacijami Bilo je nekoč ... v Hollywoodu. Ta se ob filmih Dolemite is my name, Zajec Jojo, Knives out in Rocketman poteguje za zlati globus v kategoriji najboljše komedije ali muzikala. Obetajo se mu lente za režijo in najboljši scenarij, več kot blestela pa sta tudi Leonardo DiCaprio, ki se mu nasmiha kipec za glavno moško vlogo, in Brad Pitt v stranski moški vlogi.

Poklon Elen DeGeneres

Kritiško srenjo sta z igro v filmu Bilo je nekoč ... v Hollywoodu prepričala Leonardo DiCaprio in Brad Pitt.
Kritiško srenjo sta z igro v filmu Bilo je nekoč ... v Hollywoodu prepričala Leonardo DiCaprio in Brad Pitt.
Niso le filmi tisti, med katerimi kritiška srenja išče presežke minulega leta, izpostavili so tudi največje mojstrovine z malih zaslonov. Za lento najboljše televizijske serije (ali filma) se bodo potegovale Majhne laži, Krona, Ubij Eve, The morning show in Succession.

Ob kipcih, ki jih bodo na januarski podelitvi prejeli tisti, ki so v minulem letu največ in najvidneje prispevali k sedmi umetnosti, bodo podelili še dve častni priznanji. Že tradicionalna nagrada Cecil B. DeMille, s katero so v minulih desetletjih počastili že 65 ljudi za njihovo življenjsko delo in prispevek k filmski umetnosti, bo romala Tomu Hanksu. S podobno nagrado, ki se pokloni nekomu za njegov ustvarjalni opus na televizijskem področju, pa se bodo priklonili Ellen DeGeneres. Gre za priznanje Carol Burnett Award, ki so ga prvič podelili na letošnjih zlatih globusih, in ga je kot prva prejela prav igralka Carol Burnett, po kateri zdaj nosi ime.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije