ZAHTEVNI FILMI

Filmski festival je bil kar malo zatežen

Liffe 2017 si bo tudi programski vodja Simon Popek zapomnil po zahtevnih filmih. Glavna nagrada vodomec za dramo Columbus južnokorejskega režiserja Kogonade.
Fotografija: Oče in sin, Boris in Sebastian Cavazza. FOTO: Mediaspeed.net
Odpri galerijo
Oče in sin, Boris in Sebastian Cavazza. FOTO: Mediaspeed.net

Končal se je 28. Ljubljanski mednarodni filmski festival ali krajše Liffe 2017, katerega projekcije so potekale na običajnih lokacijah po Ljubljani: v Kinodvoru, Kinu Komuna, Kinu Šiška in v Cankarjevem domu. In kot vsako leto so bili tudi letos filmi razdeljeni v tematske sklope, kot so Perspektive (zaobjemale so uradni tekmovalni sklop mladih režiserjev), Predpremiere (predstavile so najnovejše svetovne filmske vrhunce), Kralji in Kraljice (prikazali so dela prepoznavnih mojstrov sodobnega filma), Panorama (zaobjela je festivalske favorite s petih celin), Ekstravaganca (sklop polnočnega kina, ki je prikazoval drznejše vsebine), kratki filmi so se vrteli v sklopu Evropa na kratko, Kinobalon pa je poskrbel za kakovostne projekcije, namenjene najmlajšim.



Letošnji poseben sklop, Liffov Fokus 2017, je bil posvečen francoski produkciji, pozornost filmov pa je bila namenjena akutnim sodobnim temam, kot so ksenofobija, begunci, finančna kriza. Letošnji Liffe je predstavil približno sto filmov.

Žirija je glavno festivalsko nagrado vodomec soglasno dodelila drami Columbus v režiji Južnokorejca Kogonade. Nagrado so podelili Dragan Rubeša (hrvaški filmski kritik, kurator in selektor), Jessica Kiang (filmska kritičarka iz Berlina) in Damjan Kozole (režiser, scenarist, član Evropske filmske akademije), v imenu režiserja, ki se je žiriji in festivalu zahvalil prek video izjave, pa jo je prevzel ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent R. Hartley.

Nagrajevani Moški ne jočejo


Nagrado občinstva zmaj je dobil film Ognjišče režiserja Gudmundurja Arnarja Gudmundssona. Pripoved o odraščanju dečkov v majhni podeželski islandski skupnosti je prejela oceno 4,79. Z oceno 4,62 ji je bil takoj za petami film 1945.

Nagrado fipresci je dobil Alen Drljević za svoj film Moški ne jočejo. Podelila mu jo je mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, ki so jo sestavljali Salvatore MarfellaAngelo Mitchievici in Ana Šturm, v njegovem imenu pa jo je prevzel igralec iz slovenske manjšinske koprodukcije Sebastian Cavazza, ki se je ob tem pohvalil, da so v minulem tednu film nagradili še na festivalih v Istanbulu, Bratislavi, Rimu in Zagrebu.

Nagrada za najboljši kratki film je pripadla filmu Nisem od tukaj avtoric Maite Alberdi in Geidre Žickyte, dve posebni omembi žirije za kratki film pa sta prejela Zverina Samanthe Nell in Michaela Wahrmanna ter Hlepenje po pripovedi Maxa Graua.
Mladinska žirija festivala Kinotrip je nagradila jubezensko dramo Pokliči me po svojem imenu režiserja Luca Guadagnino. Film je tudi odprl letošnji 28. Ljubljanski mednarodni filmski festival.

Telekom Slovenije je predstavil filme 360 stopinj, ki so jih posneli mladi neodvisni ustvarjalci. Nagrado je dobila Svoboda, brez izgovorov. Programski vodja Simon Popek je bil z obiskom festivala zadovoljen, sam pa si ga bo zapomnil po nekoliko zahtevnejšem programu: »Na programu je bilo kar veliko malce težjih, celo morbidnih filmov. To ni bila letina, ki bi ponujala blazno veliko radostnih ali optimističnih vsebin.«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije