TANJA ZAJC ZUPANC

Citre in fine vibracije

Cvetje v jeseni je filmska uspešnica, v kateri so imele glavno vlogo citre, avtor glasbe pa je nedavno preminuli Urban Koder. Ena tistih, ki je od njega dobila posebno soglasje, da sme melodijo izvajati javno, je citrarka Tanja Zajc Zupan.
Fotografija: Nada Zajc, mama Tanje Zajc Zupan, je nepogrešljiva desna roka na koncertih, ob njej vnukinja Ana in Tanja. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Nada Zajc, mama Tanje Zajc Zupan, je nepogrešljiva desna roka na koncertih, ob njej vnukinja Ana in Tanja. FOTO: osebni arhiv

Kot pravi priznana citrarka Tanja Zajc Zupan, ki je lani praznovala četrt stoletja glasbenega ustvarjanja, je prav Kodrova mojstrovina temu filmu dala krono. »Res je tudi, da je Tavčarjeva povest že sama po sebi enkratna, vendar so citre tiste, ki so film naredile popoln. K strastni in nesmrtni ljubezni spada povedna glasba. Zavedam se, da je glasba močno sredstvo, s katero ustvarjalci vplivajo na čustva gledalcev, dramatičnost ter z njo poudarijo zgodbo. Če bi ustvarjalci vedeli, kako fine vibracije oddajajo citre, bi jih pogosteje uporabili še kje drugje,« pravi Zajc Zupanova, ki je med svoj bogati repertoar največkrat uvrstila melodijo iz filma. In prav trenutek, ko jo zaigra, je na vseh njenih koncertih najlepši. Še posebno odkar pri tem sodeluje njena hči Ana, ki ob maminem igranju interpretira odlomek iz filma. Gre za prizor, ko Janez zaprosi Meto za roko.

Urban Koder dal soglasje

»In v čast si štejem, da mi je Urban Koder pred nekaj leti dal soglasje, da smem z Anino interpretacijo to delo izvajati v javnosti. Cvetje v jeseni je melodija, ki je poklon citram, in brez nje citre ne bi bile to, kar so. Ljudje jo želijo slišati znova in znova,« pravi. Tiste, ki si jo želijo slišati tudi v živo, pa vabi na turnejo koncertov, ki se bodo začeli kmalu, na njih pa bosta nastopila še pevka Teja Saksida in hrvaška Klapa Volosko.

»Na teh koncertih se bomo spomnili tudi mojstra Urbana Kodra,« pravi priznana citrarka, ki se je na ta inštrument začela učiti pri desetih letih, ob tem pa se je učila igranja na diatonično in klavirsko harmoniko, kitaro in klavir.

Avsenikove viže na citrah

Na citre igra še vrsto drugih svetovnih uspešnic pa tudi slovenskih popevk, denimo Vrača se pomlad, ki jo je Tanja poustvarila z Rokom Ferengjo, pod vodstvom Saše Lošića je posnela glasbeni vložek za film Kajmak in marmelada, citre pa so dale izjemen pečat tudi filmu Tretji človek. Izjemno lepo zvenijo v narodno-zabavnih melodijah, ki jih na Tanjinih koncertih ne manjka, Tanja pa v venček pogosto vplete tudi Avsenikove viže.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije