NA NACIONALKI

Zaposlen kot pozavnist na RTV, živi v Katarju

Skoraj ga ni v Sloveniji, vendar prejema RTV-jevsko plačo.
Fotografija: Pozavnist Šuler na fotografiji »matičnega« orkestra je od 1. 1. 2016 zaposlen za polovični delovni čas. FOTO: RTV
Odpri galerijo
Pozavnist Šuler na fotografiji »matičnega« orkestra je od 1. 1. 2016 zaposlen za polovični delovni čas. FOTO: RTV

V Bulvarju razkrivamo, da je član simfoničnega orkestra Mihael Šuler iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki je že od 1. 2. 2007 redno zaposlen na RTV Slovenija kot solist pozavnist radijskega simfoničnega orkestra (od 1. 1. 2016 je zaposlen za polovični delovni čas), po navajanju naših virov tako rekoč neprisoten v državi in v službi v matičnem orkestru, saj da je prebivalec azijske države Katar! Medtem ko njegovi sodelavci vsak dan hodijo v službo, vadijo, snemajo, igrajo, Šulerju plačniki televizijske naročnine, davkoplačevalci ter davkoplačevalke, zagotavljamo okoli 1000 evrov mesečnega plačila bruto( Mihael Šuler je za januar 2018, za polovični delovni čas brez upoštevanja delovne dobe, prejel 1.016,49 eur.), brez nam poznanih morebitnih dodatkov k plači, pozavnist pa lepo že približno dve leti živi v glavnem mestu emirata Katar, v Dohi.
Bruce R. Robinson: »Mihael Šuler igra v našem orkestru in živi v Katarju.« FOTO: FB
Bruce R. Robinson: »Mihael Šuler igra v našem orkestru in živi v Katarju.« FOTO: FB

V Sloveniji pa namesto njega prvo pozavno največkrat igra 49-letni Uroš Polanc! A ne samo to, da živi v arabski državi, bogati s surovo nafto, ugotovili smo, da tam tudi dela. Je član filharmoničnega orkestra Qatar Philharmonic Orchestra!
Slednje je za Bulvar potrdil vodja odnosov z javnostjo Qatar Philharmonic Orchestra Bruce R. Robinson: »Mihael Šuler igra v našem orkestru in živi v Katarju kot preostali glasbeniki iz orkestra.«

Najprej zanikal, nato pa …

Ko smo Šulerja poklicali, da bi preverili njegovo plat zgodbe, je najprej zanikal, da živi v Katarju, ko pa smo mu predočili, da nam je znano, da igra v tamkajšnjem orkestru, ter da nas zanima, kako mu to uspe, saj je med Ljubljano in Doho dobrih 5100 kilometrov razdalje, polet pa traja kakšnih sedem ur in pol, je bila telefonska zveza prekinjena. Nekaj pozneje je poklicala žena pozavnista, rekoč, da bo mož odgovorili na pisno zastavljena novinarska vprašanja, toda njegovih odgovorov nismo prejeli.
Da Šuler očitno res ne živi v Sloveniji, je v telefonskem pogovoru ne nazadnje potrdila sorodnica družine Šuler iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu. »Mihael živi daleč stran, v Sloveniji sta njegov brat in oče,« nam je povedala.
V Katarju dajo veliko na (in za) kulturo. FOTO: REUTERS
V Katarju dajo veliko na (in za) kulturo. FOTO: REUTERS

Tisti uslužbenci RTV Slovenija, ki zadevo Šuler poznajo, so zaradi tega ogorčeni: »Da je pozavnistu kaj takega omogočeno in dovoljeno, je odgovornost Glasbene produkcije RTV Slovenija, vodje organizacijske enote Patrika Grebla, umetniške vodje orkestra Maje Kojc, vodstva javnega zavoda.« S svojim slovenskim delodajalcem Šuler menda komunicira kar prek elektronske pošte in za tak angažma dobi plačilo iz javne vreče?!

Osamljen primer ali okvir delovanja

Na naše vprašanje nacionalni televiziji, za koliko koncertov, predvsem za obdobje zadnjih dveh let, lahko dokažejo Šulerjevo​ fizično prisotnost na nastopih simfoničnega orkestra, smo dobili izmikajoč se odgovor: »Koncerti zavzemajo manjši delež obveznosti Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki deluje in snema v studiu predvsem za potrebe radijskih in televizijskih programov. Mihael Šuler opravlja svoje delovno obveznost skladno s planom dela, ki mu ga odreja vodstvo orkestra.« No, na naše vprašanje, kakšen je ta plan dela, odgovora ni bilo. Tudi ne natančnejših podatkov o Šulerjevih »gostovanjih« v službi v Ljubljani.
Qatar Philharmonic Orchestra FOTO: K. E.
Qatar Philharmonic Orchestra FOTO: K. E.

Gre za osamljen primer ali pa je to okvir, znotraj katerega delujejo odgovorni ter poustvarjalci v javnih ustanovah? Zakaj obstaja solidarnost do očitno protipravnega delovanja javnih uslužbencev tudi med nekaterimi člani ansambla oziroma v celotnem oddelku? Smo v naši državi popolnoma izgubili kompas? 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije