POJASNITEV

VIDEO: Kobal dobesedno prevedel tuje delo in ga prodal kot svoje

Slovensko ljudsko gledališče Celje bo kazensko ovadilo Borisa Kobala. 
Fotografija: Boris Kobal. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Boris Kobal. FOTO: Jože Suhadolnik

CELJE – Plagiatorstvo komedije Profesionalci espe Borisa Kobala odmeva v javnosti. Znani slovenski pisec in igralec se sicer še ni odzval na očitke, je pa vzroke za umik njegove predstave s sporeda predstavilo Slovensko ljudsko gledališče (SLG) v Celju. 

V SLG Celje so poudarili, da je prišlo do neljubega zapleta. Namig, da je delo Profesionalci espe plagiat, so dobili 9. januarja. »Temu je še isti dan sledilo iskanje originalne drame. Dan kasneje smo tekst pridobili in na hitro pregledali ter videli veliko podobnosti, zato smo podali dopis Borisu Kobalu, naj razloži zadevo,« je povedala upravnica in umetniški vodja SLG Celje Tina Kosi.
 

Potrdili so se sumi

Kot je dodala Kosijeva, gre za delo italijanskega avtorja Alda Nicolaja Generalka (La prova generale). Natančni pregled je pokazal, da gre dejansko za prevod: od stavka do stavka, od besede do besede. Celo imena oseb so nekatera ista kot v Nicolajevi drami, število dramskih oseb je enako ... Sumi so se potrdili: »Primerjava je pokazala, da gre za prevod z nekaj okrajšavami, ki se nanašajo predvsem na situacijo v italijanski družbi. V ponedeljek, 14. januarja, smo prejeli odziv Borisa Kobala, takrat smo odpovedali predstave, naredili prijavo v Italiji in se obrnili na avtorsko agencijo za Slovenijo.« V tednu dni so, ker so sami prijavili plagiatorstvo, dobili zelo nizko kazen zaradi kršenja avtorskih pravic: SLG Celje mora plačati 3063 evra. 
Za delo Profesionalci espe, ki naj bi bilo njegovo avtorsko delo, je Kobal prejel avtorski honorar 13.000 evrov.


Sledi kazenska prijava Kobala

Kosijeva je še povedala: »Gledališče bo podalo kazensko prijavo. Naredili bomo vse, kar smo dolžni storiti kot javni zavod z javnim denarjem.« Gledališče je prodalo 15 predstav za letošnje in prihodnje leto, ki so jih odpovedali in jih bodo skušali nadomestiti, vseeno pa bo finančno oškodovano. Kdo jim je namignil, da gre za plagiat, Kosijeva ni želela razkriti.

 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije