EMA 2019

Raiven končno prekinila molk

Uvrstila se je v superfinale, a je ostala brez zmage.
Fotografija: 22-letna Sara Briški Cirman - Raiven. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
22-letna Sara Briški Cirman - Raiven. FOTO: Instagram

»Spremljam odzive, ki jih je sprožila letošnja Ema, in se čudim nad nivojem komentarjev. Predvsem bi tu rada izpostavila izjavo Lee Sirk, ki jo je povedala v mikrofon po razglasitvi zmagovalcev, katerima še enkrat čestitam in jima želim vse dobro,« je zapisala Raiven na facebooku.


Med 10 pesmimi, ki so se potegovale za zmago na letošnji Emi, je strokovna žirija najprej izbrala dve najboljši in ju poslala v superfinale, kjer je nato zadnjo besedo imelo občinstvo. Zala in Gašper sta na zadnji stopnici premagala Raiven. Ta se je v boj za zmago na Emi podala že tretjič, tokrat z energičnim Kaosom, ki pa poslušalcev ni prepričal. Veliko bolj mu je bila naklonjena Sirkova, ki je tudi priznala, da je Raiven njena favoritinja.


Raiven je stopila v bran Lei. »Lea je svojo vlogo žirantke oddelala profesionalno. Če bi svojo izjavo povedala sekundo pred razglasitvijo rezultatov, bi bila zgodba drugačna. Njeno delo žirantke se je zaključilo takoj po razglasitvi rezultatov in s svojo izjavo ni vplivala na končni izid in ni škodila nikomur. Kaj je tu neprofesionalnega? Kaj je tu dvoličnega? Od kdaj je dvoličnost to, da pred vsemi poveš, kaj si misliš? Je bila Lea s svojo izjavo žaljiva do Zale in Gašperja? Je o njiju povedala kar koli grdega? Ne. Očitno sva z Leo gumbek za ljudi, ki se vsaj enkrat na leto lahko izrazijo na omrežjih, kjer imajo sicer enega sledilca,« je bila kritična Raiven.


Zanikala je tudi nekatere govorice, češ da je bila njena zmaga načrtovana: »Vsem, ki RTV, Lei in meni očitate, da je bila moja zmaga načrtovana, pa bi dodala še to: če bi za vsako ceno želela zmagati, se s Kaosom nikoli ne bi prijavila na Emo. Že ob ustvarjanju pesmi sem se zavedala, da je pesem nekonvencionalna in da veliko ljudem ne bo všeč. Pa sem to pesem vseeno prijavila na Emo, ker sem končno zbrala pogum, da brez zadržkov ljudem pokažem temačnejši kotiček svojih misli in jim pokažem še več sebe. Ostala sem zvesta sebi. In to je ena najboljših odločitev, ki sem jih sprejela na svoji glasbeni poti. Seveda sem bila s tem prepuščena na nemilost publike, ki se ne zaveda, da za njihovimi TV-ekrani stojijo pravi ljudje. Večina nas v živo ne pozna, ima pa vsak mnenje o nas. Tako kot na TV vidijo lik Garfielda, so Raiven, Lea Sirk ter Zala in Gašper zanje neka narejena figura, o kateri si ustvarijo podobo in mnenje. In potem si vzamejo pravico, da ta lik osebno napadejo. Ker v tistem trenutku več nismo ljudje, ki s svojo glasbo izražajo čustva, se spopadajo s svojimi notranjimi problemi. Tam smo za njihovo zabavo.«


Zapisala je tudi: »Zdi se mi, da od glasbenikov pričakujejo, da imajo mnenje o vsem. /.../. In dokler govorimo to, kar želi večina slišati, je O. K. Ko pa pokažeš, da tvoja iskrenost v resnici ni zaigrana, si takoj v nemilosti večine. V trenutku ko pokažeš, da si govoreča lutka, začneš izgubljati delček sebe. In tako se počasi izgubiš ...« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije