POIMENOVANJE

Kantavtor Pigl v družbi Detele in Marije Terezije

Po glasbeniku bo ime dobil trg sredi AKC Metelkova.
Fotografija: Tomaž Pengov FOTO: JOŽE SUHADOLNIK
Odpri galerijo
Tomaž Pengov FOTO: JOŽE SUHADOLNIK

Da se bo sprehajalnim potem na severni strani grajskega pobočja reklo ovinki, je odločil že župan Ivan Hribar na začetku prejšnjega stoletja. Da ne bi bilo zmede, o katerih ovinkih je govor, komisija predlaga, da se enim ovinkom pravi Ovinki Vodnikov trg, drugim pa Ovinki Streliška ulica, pač po točki, kamor vodijo.
Za območje med Masarykovo cesto in Taborom ter Metelkovo in Maistrovo ulico komisija načrtuje kar tri preimenovanja trgov. V AKC Metelkova naj bi se park pred klubom Tifani imenoval po Juretu Deteli, slovenskem pesniku, pisatelju in esejistu. Vse od Šengenske kuhinje, v L, mimo hostla Celica pa naj bi bil trg posvečen kantavtorju Tomažu Pengovu. Malo nižje v muzejskem kvartirju bi trg nosil ime po habsburški monarhinji Mariji Tereziji.
Vladarica habsburških dežel v ljubljanskem muzejskem kvartirju FOTO: WIKIPEDIA
Vladarica habsburških dežel v ljubljanskem muzejskem kvartirju FOTO: WIKIPEDIA

»Trgi Jureta Detele, Tomaža Pengova in Marije Terezije so v prostoru znotraj dvoriščnih stavb nekdanjih vojašnic v središču mesta, kjer se dogaja in razvija zgodovina Ljubljane. Tu se prepletajo multikulturne dejavnosti, ki jih ponujajo notranji javni prostor in okoliški dejavniki. Mestu prinaša vse tisto, kar so opisali člani društva slovenskih pisateljev v svojih preteklih pobudah. Vsi trije trgi so po letu 1990 doživeli svoj razvoj, z začetkom gibanja Za Metelkovo mrežo in dogovorom z Jugoslovansko ljudsko armado in skupščino mesta Ljubljane, da vojska opusti uporabo kasarn v mestu,« je komisija pripisala k svojemu predlogu na tem mestu.
Zdaj je vse v rokah mestnih svetnikov, ki bodo o tem predvidoma odločali na današnji seji.
Dva mojstra, Privšek in Sepe FOTO: LJUBO VUKELIČ
Dva mojstra, Privšek in Sepe FOTO: LJUBO VUKELIČ

Spomnimo pa se, kako je na svojo ulico v Ljubljani čakal legendarni Jože Privšek, glasbenik, skladatelj, dirigent, aranžer in utemeljitelj Big Banda RTV Slovenija, legenda slovenske popularne glasbe in jazza.
Kar nekaj zapletov je bilo; pa niti ne toliko zaradi Privška, ampak zaradi tega, ker se je imenovanje ulice znašlo v nekem političnem paketu, in ker vemo, da s politiko pač ni dobro češenj zobati, je nekaj časa ostalo na ledu imenovanje ulice – eno prvih te vrste v glavnem mestu – po slovitem slovenskem glasbeniku Jožetu Privšku. Tistem Privšku, ki ga je nekoč na Radio Slovenija poklical ikonični ameriški producent Quincy Jones, da bi mu napisal nekaj priredb, pa ga je Privšek zavrnil, ker da ima preveč drugega dela. No, in tistemu Privšku, ki se je v tujini velikokrat predstavljal kot Jeff Conway ali Simon Gale. Mimogrede: ime Jeff Conway je dobil nekoč, ko so snemali za neko angleško podjetje. Izbral mu ga je Dušan Velkaverh.
Vinilna Odpotovanja FOTO: JURE ERZEN
Vinilna Odpotovanja FOTO: JURE ERZEN

Zaplet, zdaj star kakih petnajst let, je skoraj že pozabljen, zdaj se po glasbenikih ne poimenuje skoraj nič več. Ups, zdaj se bo po Piglu, kot so klicali Pengova, imenoval trg nekje sredi kompleksa Metelkova, tam nekje na poti mimo hostla Celica. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije