SLOVENCI NA POTI

Zmagovalca Talentov so Italijani vrgli iz kluba

Objavljeno 14. februar 2016 11.07 | Posodobljeno 14. februar 2016 11.07 | Piše: Maja Kepic

Zmagovalec zadnje sezone šova Slovenija ima talent Jernej Kozan živi za ples. Z njim so povezana tudi vsa večja potovanja, na katerih je bil do zdaj.

Italijansko mesto Rimini je, kot se spominja 22-letni Jernej Kozan, polno znamenitosti in vonja po bogati italijanski zgodovini. Med drugim je rojstno mesto velikega filmskega mojstra Federica Fellinija, enega najvplivnejših režiserjev 20. stoletja, ki je za svoje filme prejel štiri oskarje. Rimini ima tudi pestro zgodovinsko dediščino, kot so tempelj družine Malatesta, Avgustov slavolok in Tiberijev most. »Prav zaradi številnih zanimivosti, ki jih ponuja mesto, mi je žal, da smo bili tam samo dober teden, tako da je zmanjkalo časa za ogled vseh.«

Jernej se v vsakem novem kraju, ki ga obišče, rad sprehodi po mestnem jedru in začuti utrip tamkajšnjega življenja. Italijani so pregovorno zgovorni in prijazni. »Predvsem do turistov, saj se zavedajo, da je to njihova glavna gospodarska panoga, s katero se poleg ribištva preživlja večina prebivalstva.« So pa naši zahodni sosedje – vsaj po Jernejevih izkušnjah – malo manj gostoljubni, če prideš k njim na obisk s prazno denarnico. »Neki večer smo šli v klub, kjer so imeli karaoke. Plesalke iz naše šole so prijele za mikrofon, mi pa smo zavzeli plesišče. Bil je res dober žur. No, dokler je trajal. Ko nekaj časa nismo naročili pijače, je do nas prišel eden od natakarjev in nas meni nič, tebi nič vrgel iz lokala,« se z blagim nasmeškom na ustnicah spominja Belokranjec.

V Italiji ne gre brez pice, s tem se strinja tudi Jernej. »Seveda smo poskusili to njihovo specialiteto. Sicer nisem največji ljubitelj pic, ampak tista v Riminiju se mi je zdela zares dobra.« Mesto pa slovi še po piadi, najbolj tradicionalni jedi Romanije. Gre za ploščat kruh iz bele pšenične moke, oljčnega olja, soli in vode, vse skupaj je podobno malo debelejši pšenični tortilji. Te polnijo z različnimi nadevi – od sirov in zelenjave do pršuta in suhe salame. Lahko pa naročiš tudi sladke piade, ki so namazane z marmelado ali nutelo.

Cene so do turistov prijazne. Za prenočitev z zajtrkom boste v hotelu, ki leži le 100 metrov od plaže, odšteli vsega 15 evrov. »Je pa tamkajšnja plaža ena najlepših, kar sem jih videl v življenju,« navdušeno pove Jernej. »Dolga je več kilometrov, povsod je sama mivka, morje pa je turkizne barve. Zares čudovito! Če zaradi drugega ne, se vam že zaradi te plaže splača obiskati Rimini.«

Deli s prijatelji