PRAZNOVANJE

Velikonočna šunka po finsko

Objavljeno 30. marec 2013 15.44 | Posodobljeno 30. marec 2013 15.45 | Piše: B. F.

Pekka Metso je s svojim partnerjem pripravil predvelikonočno druženje za prijatelje.

Finski veleposlanik Pekka Metso je pozorno spremljal rezanje šunke v testu. Foto: Boštjan Fon

Finski veleposlanik Pekka Metso, za katerega je že postalo znano, da je zelo drugačen, manj diplomatski, kot bi bil lahko zaradi visokega položaja, in njegov partner Jerzy Kotwica sta povabila ožji krog slovenskih prijateljev dežele s severa na predvelikonočno druženje z večerjo in izbranimi vini iz Goriških brd.

Seveda smo zaupali hišnemu kuharju Urošu Gorjancu iz Kranja, ki je pred časom v Budimpešti – na tamkajšnji finski ambasadi – pilil znanje finske kulinarike, a smo, preden smo potrkali na vrata domačnosti polne rezidence pod Rožnikom, še posuli mleti sladkor na značilno slovensko praznično orehovo potico in zadeli žebljico na glavico. Finskim ljubiteljem kulinarike smo ponudili naše vrste posladek, oni pa so nam za finale večerje na krožnike dali severnjaško praznično sladico, sestavljeno iz biskvita, kremastega sladkega sira in brusnic.

Deli s prijatelji