RESNIČNOSTNI ŠOVI

V Poptevejevih šovih zmagujejo povabljenci

Objavljeno 13. avgust 2015 16.11 | Posodobljeno 13. avgust 2015 16.12 | Piše: A. J.

POP TV vse leto išče kandidate, ki bi sodelovali v njihovih resničnostnih šovih.

Tudi Teja Perjet, ki se je v oddaji celo zaljubila, se v Gostilno ni prijavila sama. Foto: Mediaspeed.net

Nedavno smo poročali o nesojeni tekmovalki v četrti sezoni šova Gostilna išče šefa, ki jo je lepega dne presenetil klic z vprašanjem, ali bi nastopila v jesenskem kuharskem šovu. Šokirana kandidatka, ki je ponudbo zavrnila, je o izkušnji poročala na spletu. Razvnela se je debata o tem, ali je ljudi, ki bi želeli nastopiti v najnovejši verziji omenjene oddaje, vse manj in ali bo POP TV sploh lahko izpeljal zastavljeni projekt. A takšno razmišljanje je, zatrjuje vodja iskalcev talentov in kreativna producentka Pro Plusa Jelena Gavranovič, zmotno: »Poleg samostojno prijavljenih kandidatov so tudi taki, ki ustrezajo vsem potrebnim kriterijem, potrebujejo pa dodatno spodbudo za prijavo. Naša visoko usposobljena ekipa zna prepoznati primerne tekmovalce za različne tipe oddaj. Točno vemo, kaj iščemo. Gre za dolgoletno prakso, ki je bila v naši hiši prisotna od začetka resničnostnih šovov.«

Zaposlenih 
pet skavtov

Prve sodelujoče v resničnostnih šovih so iskalci talentov izbrskali že leta 2005 za prvo sezono Bara, ki je bil prvi resničnostni šov pri nas, intenzivneje pa so se iskanja lotili leta 2010 s prvo oddajo šova Slovenija ima talent. V Gostilno so s pomočjo t. i. skavtinga pripeljali zmagovalca prve sezone Andreja Murka, Tejo Perjet, ki je skupaj z Janijem Jugovicem prepoznavnost po zaslugi šova izkoristila za vzpostavitev s kulinariko povezane blagovne znamke, ter zmagovalca tretje sezone Gostilne Valeria Lutmana.

Proces iskanja kandidatov za resničnostne šove se na Pro Plusu odvija vse leto. Prave nastopajoče večino časa išče okoli pet oseb, ko pa se približuje začetek oddaje, to število postane enkrat večje. »Pri iskanju uporabljamo različne metode. Družabna omrežja nam delajo uslugo, saj se ljudje na ta način sami razkrivajo,« pojasni producentka. »To so pogosto ljudje, ki se mogoče ne bi nikoli prijavil sami, ker morda nimajo dovolj poguma ali pa se niti ne zavedajo svojega talenta,« še doda.

Ko se talent, ki so ga našli Poptevejevi skavti, odloči, da bo sodeloval, ga čakajo enake naloge kot tiste, ki se prijavijo s prijavnico. Čaka jih vrsta castingov, na katerih morajo prepričati ustvarjalce šova, da so primerni kandidati. »Oseba mora biti na neki način televizična. Ne iščemo lepotic in lepotcev, ampak simpatične osebe, ki pustijo sled, s katerimi se gledalec lahko poistoveti,« pravi Gavranovičeva. Končna ekipa kandidatov mora biti raznolika in zanimiva. »Za resničnostne šove potrebujemo različne tipe. Ni pravil, ki bi jih lahko razkrila. Izbiramo na podlagi znanja in dolgoletnih izkušenj.«

Bine nima 
zadnje besede

Izbor tekmovalcev je nepredvidljiv. Nekateri zapustijo šov predčasno. Spomnimo se afere s tekmovalko Gostilne Meri Kavčič, katere fant je leta 2012 ustvarjalce šova celo prijavil policiji, češ da njegovi izbranki ne dovolijo domov. »Ljudje ne vedo, v kaj se v resnici spuščajo. Ko gledajo šove, si mislijo: 'O, to je pa super!' in niti ne pomislijo, kako bo sodelovanje vplivalo nanje. Tekmovalci imajo pogodbene obveznosti, a se ob izrednih razmerah pogovorimo o predčasnem odhodu iz šova,« razkriva producentka.

Včasih z naborom niso zadovoljni niti sodelujoči. Tako se je pred časom zaradi kuharsko baje nič kaj prida podkovanih tekmovalcev menda razburjal chef Bine Volčič. »Ne vem, ali se ljudje zavedajo, kako dolgotrajen je proces iskanja tekmovalcev za Gostilno. To res ne gre čez noč. Zagotovo so pri izboru na prvem mestu strokovna podkovanost in kuharske izkušnje, vendar pa je pomembno tudi ujemanje značajev. Bine pove svoje želje, izberemo mi. Bine raste z nami in razume celoten proces dela. Mislim, da smo danes na isti valovni dolžini. V lanski sezoni je res dobil kandidate, ki niso bili tako zelo kuharsko podkovani, a so bili zanj ravno zato še večji izziv.«

In kako ravnati, če se boste kdaj znašli med kandidati za nastop v katerem od resničnostnih šovov in se odločili sprejeti izziv? »Moj nasvet je: pridi, bodi to, kar si, in poskušaj pokazati sebe v ravno takšni luči, kot se pokažeš pred prijatelji. Preprostost, to je moj recept za uspeh,« pravi vodja iskalcev talentov, ki razkriva, da se ocenjevalci trudijo tekmovalcem odgnati morebitni tremo. »Na naših srečanjih se potrudimo, da se prijetno počutijo. Na začetku jim vedno ponudimo kozarec vode, običajno pa imamo na mizi tudi čokolado,« se zasmeje.

A čeprav na POP TV trdijo, da tokratno iskanje kandidatov poteka kot vselej, se govori, da to ne drži povsem. V pomanjkanju amaterskih kuharjev, primernih za sodelovanje, naj bi celo razmišljali o tem, da bi v oddajo povabili nekatere estradnike – ali to drži, pa bomo lahko videli že v začetku jeseni.

Deli s prijatelji