Lahko bi rekel, da sem šel trikrat okrog sveta,« pravi Stojan Auer, ko nam začne naštevati države, ki jih je že obiskal. Bil je tako v Severni kot Južni Ameriki, prečesal je Evropo, raziskoval je Afriko in daljno Azijo, fascinirali so ga Tihomorski otoki. »Pravzaprav sem začel potovati, ko so bila letališča po svetu tako rekoč še skoraj prazna. V Dominikanski republiki, na Kubi in na Tajskem, vse tri države sem obiskal v začetku 90. let, so bile, ko sem bil tam, turistično še v povojih. Vsak belec je bil prava atrakcija, saj jih niso bili vajeni, tako da so me domačini pogosto prosili, naj se fotografiram z njimi. Danes je seveda povsem drugače.«
Držav, ki slovijo po masovnem turizmu, se Auer izogiba, zato se je julija letos prav zato odločil za dopust v Kambodži. »Ljudje mislijo, da moraš biti za to, da greš v Kambodžo, bogat. Pa me je v resnici dopust stal manj, kot če bi šel na Hrvaško,« meni Mariborčan in pojasni: »Letalska vozovnica je v poletnih mesecih, ko je tam monsunsko deževje – pa je bilo vreme čisto okej –, poceni, za povratno sem odštel manj kot 500 evrov. Za najdražji hotel v celotnih počitnicah pa sem plačal 20 evrov na noč. Povejte mi, kje na Hrvaškem bi lahko prespali za takšen denar?«
Na splošno je ta azijska dežela zelo poceni. »Njihova nedavna krvava zgodovina se kaže na vsakem koraku. Domačini so do tujcev zelo nezaupljivi in manj prijazni, kot recimo na Tajskem, ki velja za deželo nasmehov. To ne pomeni, da v Kambodži niso gostoljubni, le manj so vsiljivi, kar mi je morda celo bolj všeč.« Večino časa je preživel v notranjosti države, večja mesta, kot sta Phnom Penh in Pailin, si je sicer ogledal, dlje časa pa se ni zadržal.Azijska kulinarika mu je blizu, zato mu je bila Kambodža tudi s tega vidika pisana na kožo. »Seveda je veliko riža in zelenjave, večina hrane, ki sem jo jedel, je bila pripravljena na ulici, sem si pa kdaj pa kdaj privoščil tudi obed v bolj luksuzni restavraciji. Večerja s kraljevskim rakom za glavno jed je stala deset dolarjev, torej osem evrov. Pa je bil odličen in vrhunsko postrežen,« je nad njihovo ponudbo navdušen Auer. Hrana na ulici mu je sicer povzročila tudi nekaj težav: »Prepeličja jajca, ki jih tam na veliko pripravljajo, so bila premalo prekuhana, pa sem staknil bakterijo, ki jo po malem zdravim še danes. Pri prehranjevanju na ulici je res treba paziti, da so jedi pripravljene na oglju, pri zelo visokih temperaturah. Pa vodo se seveda pije samo tisto, ki je ustekleničena.«
Destinacija: Kambodža
Plus: poceni
Minus: bakterija, ki jo je staknil zaradi prepeličjih jajc
Šoping: spominkov ne kupuje, ker se doma na njih samo nabira prah