SLOVENCI NA POTI

V Črni gori mu je všeč, ker se jim fučka za vse

Objavljeno 04. april 2013 16.02 | Posodobljeno 04. april 2013 16.03 | Piše: Maja Kepic

Pogovarjali smo se s pevcem Miranom Rudanom, ki nam je zaupal, kje je najraje preživel proste trenutke po pompoznem slovesu od glasbenih odrov.

»Zaljubljen sem v Jadransko obalo,« kot iz topa izstreli Miran Rudan, ko ga vprašamo po najljubši počitniški destinaciji. Z družino, s partnerico Anito in tremi otroki, se na morje odpravi kar šestkrat ali sedemkrat na leto. »Zaradi narave mojega dela smo bili navajeni, da so naši oddihi krajši, le nekajdnevni, saj sem skoraj vse vikende nastopal. To je očitno pustilo pečat. Na dopust se tudi nikoli ne odpravim v največji sezoni, saj imam vsaj tistih par dni rad mir. Najljubši so mi topli jesenski dnevi kje v Dalmaciji, ko je pri nas že mraz, tam pa se ogreje tudi do 25 stopinj Celzija, tudi morje je še dovolj toplo za kopanje,« pove Miran.


Destinacija
Črna gora

Plus 
Obala

Minus
Preveč navite cene

Šoping
Obesek iz njihovega kamna

 

Letal ne mara preveč

Ko je bil mlajši, je rad potoval v bolj oddaljene kraje. »Res pa je, da letal ne maram preveč. Morda zaradi slabe izkušnje, ki sem jo doživel prav pri prvem poletu. Nemarno nas je premetavalo sem in tja, uf, prav nič prijetno ni bilo. Ampak če bi bila želja hudo močna, bi že pojedel kakšno tableto proti slabosti, a mi trenutno tudi finančno stanje ne dopušča počitnic v bolj eksotičnih krajih,« prizna pevec.

Črna gora, kjer je dopustoval pred tremi leti, ga je navdušila. »Vse, narava, kultura, ljudje. Tam se čas preprosto ustavi,« zasanjano pove Miran. Celo o pregovorni črnogorski lenobi govori s prijaznim tonom: »To moraš vzeti v zakup. V trgovini ali lokalu na postrežbo res čakaš malo dlje kot pri nas.« A to ga sploh ne moti. »Nasprotno: po svoje mi je prav všeč, da se jim fučka za vse, kot radi rečemo,« se zasmeje Rudan.

»Iz glasa«

Črnogorska kulinarika je zanimiva in podobna naši kuhinji, meni pevec. Njihove najbolj znane, tradicionalne jedi so njegoški pršut, bokeljski brodet, pašticada, makaruli ter klasične jadranske ribje specialitete. Te ima Miran najraje. »Že tako in tako sem velik ljubitelj morske hrane, če pa jo uživaš kje ob prekrasni obali, je to popolno,« pravi pevec in doda, da znajo Črnogorci ob morskih ribah pripraviti tudi izjemno okusne jedi iz dimljenega krapa iz Skadarskega jezera. Seveda pa so veliki mojstri tudi v pripravi jedi iz jagnjetine in teletine. Tradicionalno pecivo so priganice, nekakšne miške, ki se servirajo z medom in žganjem. Dežela je znana tudi po proizvodnji kakovostnih in vrhunskih vin, ki so intenzivno temne barve z visokim odstotkom alkohola (od 12 do 15 odstotkov). »Od poškodbe glave se alkoholu zelo izogibam, kakšen kozarček ob dobri večerji pa si vseeno rad privoščim,« še pove Rudan.

Ker je že vse življenje predan glasbi, seveda ni mogel niti mimo njihovega kulturnega udejstvovanja. Sledi črnogorske zgodovine pridejo na dan prav v pastirskih in poročnih pesmih ter epskih baladah, ki jih pojejo ob tamburici, harmoniki, tarabuki, diplah, guslah ali kavali. Poseben slog petja brez glasbene spremljave imenujejo »iz glasa«, kar pomeni naravnost iz grla. Gre za zelo glasno tehniko, tako da se je pesem slišalo tudi, ko so delali na polju.

Deli s prijatelji