OSEBA TEDNA

Tudi na življenje 
gleda odprto

Objavljeno 23. september 2015 18.23 | Posodobljeno 23. september 2015 19.13 | Piše: Maja Debeljak
Ključne besede: Alma Mujezinović

Alma Mujezinović ne mara dolgčasa in nadvse ceni odprtost duha, zato niti ni presenetljivo, da sta se z izraelskim možem Liorjem domislila projekta Odprta kuhna in ga letos razširila še v Celje in Koper.

Alma Mujezinović. Foto: Jože Suhadolnik

Alma Mujezinović, uspešna manekenka in model, zagotovo močno odstopa od stereotipov, kakršni veljajo za dekleta iz modnega sveta. Zelo uživa v hrani, na primer, in njen pogled na svet je izjemno širok. Odprt. Zato se res srčno posveča projektu, ki se ga je ob nekem lepem koncu tedna, ko je doma lačen razmišljal, kam za vraga naj gre kaj pojest, domislil njen izraelski mož Lior Kochavy. Odprta kuhna, ki sta jo pred dvema letoma umestila na Pogačarjev trg v Ljubljani ter letos razširila še v Celje in Koper, Slovenijo povsem drugače kot do zdaj postavlja na svetovni kulinarični zemljevid, spreminja pa tudi slovenski odnos do hrane oziroma prehranjevanja.

Kreativnost in vodenje

Gre za neke vrste poslanstvo, zato je kar logično, da so Almo letos povabili v žirijo, v kateri stereotipe o manekenkah že drugo sezono uspešno podira Iryna Osypenko, ki ocenjuje kandidate v resničnostnem TV-šovu Gostilna išče šefa. Alma pravi, da jo kot žirantko zanima predvsem, kako so udeleženci sposobni usklajevati kuharsko kreativnost ter vodenje ekipe in gostilne. Zanima jo torej tudi njihova podjetnost. Lastnost, ki Almi nikakor ni tuja.

Po srednji šoli je šla za osem mesecev potovat po svetu. V Indiji, bilo je 2005., je srečala Liorja. Naslednje leto je že živela v Tel Avivu, z možem sta vodila restavracijo, leto pozneje je njun dom postala Ljubljana. »Slovenija je razglednica nebes,« pravi Lior, ki je med drugim navdušen nad slovensko sposobnostjo, da znamo ob delu tudi uživati, malo manj pa nad tem, da je ponudba ulične hitre prehrane pri nas zelo dolgočasna, stvar, ki je v naši državi res ne prenese, so pa vampi. Ti so za njegov okus najslabše od vsega, kar je kdaj jedel, pravi.

Večinoma pa jé zelo dobro. V njuni kuhinji je šef Alma, v toplejših mesecih si za ves konec tedna hrano navadno seveda nabereta na Pogačarjevem trgu. Navada, da se ljudje hranijo na ulici oziroma tržnici, je v svetu, v Izraelu še posebno, pravi Lior, zelo razširjena. Hrana je povezana še z druženjem, Alma, ki je tudi zaradi svojih balkanskih oziroma bosanskih korenin tega morda precej vajena, je bila med obiski Tel Aviva vsakič znova navdušena nad druženjem moževe družine ob petkih, ko babica za vse skuha tradicionalno govejo juho. Ta je, predvsem zaradi začimb, seveda malce drugačna od slovenske.

Vonj sveže pečene pite

Liorjeva babica in mama sta jo poučili o pripravi hrane, kot jo poznajo na tistem koncu sveta. Naučila se je, na primer, da meso in mlečni izdelki ne gredo skupaj. Koristni napotek za tiste, ki si želijo bolj manekenske postave. Hrana košer, ki se jo z Liorjem trudita jesti tudi v Sloveniji, čeprav je to kar zapleteno, ji prav tako ni povsem tuja, saj je priprava balkanske oziroma bosanske v izhodišču precej podobna.

Njeno navdušenje nad kuharijo se je začelo že v ranem otroštvu, ko sta morali s starejšo sestro zaradi maminega izmenskega dela pogosto poprijeti za kuhalnico. Ni ji bilo odveč, eden njenih najlepših spominov iz otroštva je vonj po sveže pečeni piti. Pa koščkih surovega testa, s katerimi je bilo lažje počakati, da je bila ta pečena.

Po rojstvu sina Jonatana je za Almo toplina doma, domačega ognjišča, še pomembnejša. A daleč od tega, da bi se z Liorjem odrekla načrtom, ki jih še imata. »Midva sva aktivna človeka. Terenca, če se lahko tako izrazim,« pravi, ponosna, da je Odprta kuhna dobila tudi prvo knjigo receptov. Idej je še ogromno, tudi za širitev projekta na vse leto, je pa kakovost za Almo Mujezinović pri vsem, česar se loti, na prvem mestu. Z možem čutita enako, poleg tega ima simpatični Izraelec, ki je ukradel njeno srce, po njenih besedah še eno pomembno lastnost. »Če se znajde pred zaprtimi vrati, potrka na okno, sicer pleza skozi dimnik.« Tudi zaradi tega jima je, Slovenki in Izraelcu, ki ju je povezala Indija, uspelo premagati vse logistične težave in zaživeti skupaj.

Alma Mujezinović se izzivov in sprememb ne boji, dolgčasa ne mara in nadvse ceni odprtost duha. Ne le v kuhinji. Slovenka z bosanskimi koreninami, ki je moža Izraelca spoznala v Indiji, na življenje najbrž res ne more gledati drugače kot nadvse odprto.

Pet vprašanj za Almo Mujezinović
 

  • Vaša najizrazitejša značajska lastnost?
    Gotovo vztrajnost. Ko si začrtam cilj, ga dosežem.
  • S kom bi si želeli preživeti dan?
    Z družino in bližnjimi prijatelji, vedno in povsod. Če bi lahko izbirala med zanimivimi osebnostmi, pa Gandi in dalajlama. Zanju bi imela ogromno vprašanj.
  • Vaša največja razvada?
    Tortica ob enih zjutraj.
  • Vaša najljubša knjiga?
    Odprta kuhna, ki vključuje priljubljene recepte ponudnikov druge sezone Odprte kuhne.
  • Vaša najljubša jed?
    Prav vse, kar pride izpod maminih prstov.

Deli s prijatelji