Tomaž Škvarč Lisjak je danes nasmejan, žarečih oči, a tudi z nekaj kilogrami več, kot smo ga videli v šovu. Po zmagi in osvojeni nagradi 50.000 evrov so bile njegove dolgoletne sanje o lastni restavraciji naenkrat dosegljive in podal se je v lov za njimi.
»Zdaj sem svojo sanjsko restavracijo končno dobil in sem zelo vesel, da jo imam. Prinesla je seveda veliko dela, ampak sem na dobri poti. To je tisto, o čemer sem sanjal,« je prepričan Primorec. Kot sam svoj šef ima ogromno dela. »Ko delaš za koga drugega, prideš, oddelaš svoje in greš, tu pa se kuha konča, a delo se nadaljuje.«
Zelo veliko časa preživi v Marku, kar seveda vpliva tudi na družinsko življenje, še posebno ker je zdaj v restavraciji zaposlena tudi žena Anita. Tomaž priznava, da je kar težko, saj imata veliko dela, doma pa tri otroke, ki ju seveda potrebujejo. »Se vidiva in se ne vidiva, spet sem ogromno odsoten, saj sem v restavraciji skoraj dan in noč, ampak si stojiva ob strani, kar je najpomembnejše,« je poln volje. Pravega dopusta si tako še niso privoščili, le za en teden so z otroki skočili na morje.
Njegov trenutno najljubši krožnik, ki ga zelo pohvalijo tudi gostje, je vroča solata iz kalamarov, na katerega je zaradi zanimivih okusov zelo ponosen. Gostje so večinoma Slovenci, precej pa je tudi Italijanov. Tomaž je vesel vsakogar in za vse se potrudi enako, a se zaveda, da je to šele začetek in da mora biti potrpežljiv.
Poleti doma, jeseni v Azijo
Leto, ki je za Kajo Pogačar, je bilo izjemno pestro na vseh področjih. Šov ji je prinesel ogromen osebnostni razvoj: »Tudi če si pripravljen na to, da boš postavljen v ekstremne situacije, si ne moreš predstavljati, kako se boš takrat odzval, dokler se ne znajdeš v njih. To je test, koliko si zmožen, tako fizično kot psihično,« se še vedno živo spominja. Kaja je iz šova prišla močnejša, čeprav je že prej verjela vase. »Ugotovila sem, da uživam v kuhanju, uživam osrečevati ljudi s hrano, in verjamem, da se tisto, kar ustvariš s svojimi rokami, svojo energijo, prenese in čuti. Zato tudi iz restavracij odhajamo z različnimi občutki.«
Svojega poraza v finalu ni videla kot tragedije. »Vse se zgodi z razlogom,« pravi. Zaveda se, da jo čaka še veliko učenja, spoznavanja novih tehnik, pridobivanja izkušenj.
Po šovu se je vrnila v ljubljansko Baziliko, kjer se je njena pot začela, nato jo je v svojo ekipo povabil Bine Volčič. Med tednom je delala v Baziliki, ob petkih, sobotah in nedeljah pa v Gostilni pri šefu. Za štiri mesece jo je v sezonsko ekipo sprejela Ana Roš, mojstrica iz kobariške hiše Franko. Kaja bo še do oktobra pridobivala nova znanja v večinoma ženski zasedbi. A moška ali ženska, kuharska ekipa mora biti klapa. Skupaj preživi večino dneva, zato je pozitivna energija nujna. Spremenila je tudi način prehranjevanja. Pazi, da si privošči več lažjih obrokov, predvsem vegetarijanskih, prisega tudi na celično prehrano, saj tako lažje ohranja energijo čez dan. Tudi za november že ve, kje bo. Čakata jo Tajska in Indija, spoznavala bo kulinariko, deželo in kulturo ter seveda sebe. Tomaž je zadnjih pet mesecev, odkar je Mark pod njegovo taktirko odprl vrata, doma še manj kot prej.