POPOTNICA

Teja na Tajskem jedla tudi pečene ščurke

Objavljeno 27. december 2012 18.55 | Posodobljeno 27. december 2012 18.55 | Piše: Maja Kepic

Tekmovalka v nedavno končanem gostilniškem šovu Teja Perjet je tudi ljubiteljica potovanj.

Teja se na Tajskem ni mogla odpovedati niti še tako nenavadni hrani (foto: osebni arhiv).

Teja Perjet se je pred časom z zdaj že nekdanjim fantom Mitjem potepala po Aziji. »V sklopu turističnega paketa so bile tritedenske počitnice na Tajskem, dobili pa smo še poceni letalsko vozovnico za Dubaj, kjer sem preživela tri dni,« nam pojasni simpatična rjavolaska.

Za Tajsko se je odločila predvsem zato, ker so ji jo priporočili prijatelji

»Vsak, ki je že bil tam, je bil tako navdušen, da me je že res zanimalo, kaj je na tej Tajski,« se zasmeji 29-letna Ljubljančanka. »No, tudi meni je bilo zelo všeč. A vsekakor se tja ne bom vrnila, vsaj ne prav kmalu. Za zdaj sem s tistim delom Azije opravila, trenutno me bolj zanimajo države Južne Amerike,« iskreno prizna.

Teja ne mara klasičnih počitnic

»Torej, poležavanja ob hotelskem bazenu. To se mi zdi kar nekaj. Če kam grem, rada spoznam deželo, utrip življenja. Tajsko sem prepotovala z nahrbtnikom na rami, spala sem pri domačinih, tudi v najrevnejših predelih glavnega mesta Bangkok,« pove. Videla je ogromno revščino. »Predvsem me je motila umazanija. In ščurki. Takšnih in drugačnih žuželk res ne maram,« pravi Teja. »No, in čeprav jih ne maram, sem jih na Tajskem celo jedla! Sem namreč takšna, da moram vse, kar vidim, poskusiti. Če je to hrana, pa sploh! Čeprav so mi prijatelji dejali, naj nikar ne jem na ulici, ker lahko hitro stakneš kakšno bolezen, sem se tega morda držala prve tri dni. Potem pa nisem mogla, da ne bi poizkusila. Ščurki so mi bili pravzaprav všeč. Podobno je čipsu. Zapečeno, hrustljavo,« pojasni seksi temnolaska. Poizkusila je tudi med tujci zelo priljubljeno tajsko vedro. »To je zanimiva, močna pijača iz kokakole, red bulla in vodke, ki jo dobiš postreženo v še bolj zanimivi posodi, ki je podobna tisti za zalivanje rož,« se nasmehne Teja. »Nisem velik ljubitelj alkohola, pijem ga redko, ampak tisto bi ubilo tudi takšne, ki so na močne pijače bolj navajeni. Pa še skoraj zastonj jo dobiš,« še doda. Obiskala je tudi bogatejši del mesta. »Poslovna Tajska je pravo nasprotje tisti, v kateri sem živela jaz. Tam ni ne duha ne sluha o pomanjkanju, razlike med revnimi in bogatimi so v Bangkoku prav neverjetne.«

Po nekaj dneh življenja v mestu se je odpravila še na tamkajšnjo otočje

»Večinoma sem se potepala po manjših otokih, ki so turistično manj oblegani. Presunila me je čudovita narava. Morje je turkizno modro, res takšno, kot ga gledamo na razglednicah. Tudi živalski svet je zelo pisan. Občudovala sem bele tigre, res so pravi lepotci. Ko sem se zvečer sprehajala po plaži, so tik ob obali plavale ogromne meduze. Veliki beli klobuki s premerom tudi do enega metra so me kar malo prestrašili. Če pomisliš, kje se podnevi pravzaprav kopaš, kaj plava pod tabo, je kar malce srhljivo,« doda. Na enem od otokov si je privoščila tudi masažo. »Nisem vajena takšne ponižnosti. Tajci so do gostov še preveč ustrežljivi. Masaže so zelo zelo poceni. A ko je prišla ženska, ki me je masirala, mi je najprej hotela umiti noge. Sploh ji nisem pustila, ker se nisem dobro počutila, zdelo se mi je preveč ponižujoče do nje,« se spominja Ljubljančanka.

Dubaj je spoznala bolj na hitro, saj je bila tam le nekaj dni

»V resnici se mi zdi, da tam sploh ni veliko videti. Vodometi plešejo v ritmu glasbe, po gričkih so razporejeni zlati konjiči, visoke stolpnice, ogromno smučišče sredi nakupovalnega središča – vse to je osupljivo, a je umetno. Priznati pa moram, da je, čeprav je kičasto, narejeno z okusom. Ko smo tja prišli iz revne Tajske, se mi je zdelo, da je celo zrak dišal.«

Destinacija: Tajska

Plus: dobra hrana

Minus: umazanija

Šoping: začimbe, dišave

Deli s prijatelji