ZAPOSLENA

Teja in Jani v Avstriji kuhata 
ajdove žgance 
za ruske petičneže

Objavljeno 20. januar 2014 08.56 | Posodobljeno 20. januar 2014 08.57 | Piše: Polona Pirc

Nekdanja udeleženca resničnostnega šova Gostilna išče šefa imata polne roke.

Tujci naravnost obožujejo tradicionalno slovensko hrano, pravi Teja. Foto: Facebook

Teja Perjet in Jani Jugovic, kulinarična mojstra, ki ustvarjata pod lastno blagovno znamko Tejani, širša slovenska javnost pa ju je spoznala v šovu Gostilna išče šefa, se jutri po dveh tednih vračata iz avstrijskega Radentheima (po naše Radenče), ki leži blizu znanega smučarskega središča Bad Kleinkirchheim. Parček si ni privoščil smučarskega oddiha po poslovno napornem decembru, ampak sta tam – kuhala.

Obožujejo slovensko tradicionalno hrano

»Oba počneva tisto, kar naju veseli, tako da to vsekakor odtehta vse napore,« je povedala Teja. Delata za zasebnega tujega naročnika, s svojo hrano pa ta čas razveseljujeta petične goste predvsem iz Rusije ter iz Avstrije in Hrvaške. »Najin delovnik se začne približno ob osmih. Takrat začneva pripravo zajtrka. Potem greva v trgovino, nakupiva vse potrebno, nato sva nekaj časa prosta. Ob 17. uri po navadi začneva pripravljati večerjo in jo končava približno ob devetih zvečer,« nam je zaupala Teja.

Pri sestavi jedilnikov imata proste roke, do zdaj pa so bili z njima zelo zadovoljni. Naročnik jima je seveda povedal, kaj imajo radi, česa ne in kakšni okusi so gostom všeč, vse drugo pa je v njunih rokah in domišljiji. »Jedi so sveže, inovativne in vsekakor avtorske. Sva pa pripravljala tudi ričet, joto, ajdove žgance, seveda vse na najin, drugačen način. Tujci naravnost obožujejo slovensko tradicionalno hrano. Pa tudi prebranec je izjemno priljubljen.«

Tujci bolj odprti za njun način storitev

Teja in Jani se takšnih projektov ne bi branila niti v Sloveniji, očitno pa so tujci za zdaj še vedno bolj odprti za njun način storitev – postaneta namreč del družine, saj v naročnikovi domači kuhinji pripravita vse jedi, seveda pa za seboj tudi pospravita. Nedavno sta že dobila ponudbo, da bi malce večji družbi kuhala na 14-dnevnem dopustu, a imata ta termin že zaseden, saj se bosta predstavila na dveh sejmih. Imata pa že nekaj naročil tujih agencij, ne le iz Avstrije, ampak tudi zunaj evropskih meja.

Teja je še povedala, da se je Jani na njeno novo, kratko frizuro že navadil, pravzaprav je bil on pobudnik zanjo, saj je imela dolge lase nenehno spete. Pa tudi njene oči so že precej bolje, se bo pa kmalu odpravila na operacijo v Zagreb.

Deli s prijatelji