SLOVENCI NA POTI

Španci je ne privlačijo, všeč so ji samo vitezi

Objavljeno 28. marec 2013 12.35 | Posodobljeno 28. marec 2013 12.36 | Piše: Maja Kepic

Radijska in televizijska voditeljica Jerica Zupan je velika avanturistka.

V Španiji je tudi delala. Foto: osebni arhiv

Prikupna voditeljica Jerica Zupan obožuje potovanja, čeprav si, kot pravi, za njih ne vzame dovolj časa. »Še nikoli nisem potovala z letalom. Potem pa zmeraj mislijo, da je to zato, ker se bojim letenja. Pa se ga sploh ne! Le prave priložnosti še ni bilo. S prijatelji se – kam in kako bomo potovali – vselej odločimo zadnji hip pa tudi prestavljamo se iz enega kraja v drugega, zato je najbolj priročno, če se na pot odpravimo z avtom,« pove. »No, ampak zdaj bi pa res rada šla kam tudi z letalom. Upam, da mi uspe še letos!« z nasmehom doda.

Destinacija: Lloret de Mar, Španija

Plus: lepa obala

Minus: preveč turistično

Šoping: nakit na stojnicah

Potovanje je bilo napol delovno

Jerica je državo na Pirenejskem polotoku obiskala pred nekaj leti. »Potovanje je bilo sicer napol delovno, saj sem tja odšla kot novinarka ŠKL, spremljala sem maturante na njihovem izletu. Če me vprašate, kaj mi je najbolj ostalo v spominu, bi najprej odgovorila, da to, da nismo nič spali. Veliko smo snemali, vsak prosti trenutek pa smo seveda izkoristili za zabavo, ki je tam res ne primanjkuje,« pove voditeljica.

Španijo opiše kot državo, ki je posejana s kilometri prelepih plaž, plesalci flamenka na vsakem koraku plešejo in ploskajo s kastanjetami, bikoborci pa v arenah bijejo svoj bojni ples. Zelo ji je pri srcu tudi tamkajšnja kulinarika, ki najbolj slovi po sangriji in paeljah, rižoti z veliko zelenjave in mesom, ponekod ji dodajo še morske sadeže. »Mediteranska hrana mi nadvse ustreza, saj je lahka, vsebuje veliko zelenjave, sadja. Obožujem tudi njihove začimbe, predvsem baziliko. Trudim se, da so te jedi čim večkrat na mojem domačem jedilniku,« pove Jerica, ki je sicer izkusila tudi slabo plat prehranjevanja v tujini: »Kljub odlični hrani se moj želodec ni povsem privadil na spremembe. Seveda kuhajo drugače kot pri nas, zato sem imela nekaj prebavnih težav, ampak k sreči se je vse dobro izteklo.«

»Pomembno je samo to, da cesta pelje proti morju«

Veselje do življenja v Španiji ustvarja posebno vzdušje, kar je Jerico zelo prevzelo. »Če Španci kaj ljubijo, so to hrana, pijača in življenje. In to je najlepše, kar sem od tam odnesla,« pravi 27-letna Škofjeločanka. »Ker obožujem morje, me je seveda prevzela njihova obala. Ta me tako ali tako nikjer ne pusti ravnodušne,« z nasmehom doda. Čeprav ji je všeč španski temperament, pa je tamkajšnji moški niso posebno navdušili. »Kaj pa vem, očitno že ne ustrezajo mojemu tipu. Pa saj verjetno obstajajo tudi zelo simpatični Španci, a jih žal nisem imela sreče spoznati,« se zasmeje Zupanova. No, vsi Španci pa je le niso pustili ravnodušne: »Povsem so me očarali vitezi. Ogledali smo si namreč viteške igre in to je bil res veličasten dogodek. Igralci so odlično prikazali, kako so ti boji včasih potekali, za trenutek te odnesejo v čisto drug prostor in čas,« za konec še navdušeno pove Jerica.

 

 

Deli s prijatelji