MASTERCHEF

Sašu 50.000 evrov, Tilnu pa nova ljubezen

Objavljeno 24. junij 2015 09.12 | Posodobljeno 23. junij 2015 19.15 | Piše: Polona Pirc

Sašo Miljuševič je zmagovalec prvega slovenskega MasterChefa.

Prvi zmagovalec slovenskega Masterchefa je postal Sašo Miljuševič. Foto: POP TV

LJUBLJANA – Sašo Miljuševič se je v četrtek okitil z naslovom prvega slovenskega zmagovalca MasterChefa; 36-letni Koprčan je v finalu premagal najmlajšega tekmovalca, 19-letnega Tilna Stropnika iz Celja. Sašu je šov prinesel 50.000 evrov, Tilnu pa novo ljubezen, ki sta jo skuhala s sotekmovalko Tjašo Koren.

Kuha z dušo in telesom

»Naziv prvi masterchef Slovenije mi pomeni ogromno. Ponosen sem, izkušnja je bila res stresna ter nabita z adrenalinom. Dokazal sem, da sem v življenju sposoben doseči več, in mislim, da so se mi odprla vrata v nov svet, kjer bom lahko kreativen in bom z užitkom ustvarjal, kar me resnično veseli,« je še vedno z ognjem v očeh po zmagi povedal Primorec, ki je bil do nedavnega brezposeln. To se bo vsekakor spremenilo, saj so prve ponudbe začele prihajati že na polovici šova, zelo prav pa mu bo, seveda, prišla tudi denarna nagrada. Zahvalo bo vsekakor dobil tudi brat, saj ga je prav on pregovoril, naj se prijavi.

Sašo, po poklicu frizer, je kuharsko shodil v domači kuhinji. Medtem ko so se drugi otroci zunaj igrali, je že pri petih letih veliko raje opazoval nono, kako pripravlja testo za kruh ali testenine, ter mamo ali očeta pri kuhanju. Navdušili so ga način, kako je nona to počela, barve, vonj. Kmalu je v roke dobil prvi košček testa, in tako se je začelo. »Resnično kuham z dušo in telesom. Kuhanje me pomirja. Sestavine nekako začutim, rad jih povoham, okušam, dodobra si jih ogledam in imam veliko spoštovanje do njih,« razloži, kaj se z njim dogaja v kuhinji.

Najboljši pod pritiskom

Najbolje obvlada mediteransko kuhinjo, ki se mu zdi tudi najbolj zdrava, pestra in okusna. Tečajev doslej še ni obiskoval, a zdaj, ko ve, da je na pravi poti, se bo tudi to spremenilo. Tekmovanje mu je prineslo ogromno – izboljšal je postavitve jedi, se naučil novih tehnik, spoznal nove okuse in svoje meje. Te se je naučil prestavljati v zelo kratkem času, najbolje pa, kar je tudi potrdil, dela pod pritiskom. Tekmovanje mu je seveda prineslo tudi nova prijateljstva, najbolj sta se ujela z Miho, najmanj pa z Zalo. »Nje vsekakor ne bi povabil v svojo ekipo,« prizna.

In kako vidi sebe? Med svoje pluse prišteva umirjenost, iznajdljivost in kreativnost, minusi pa so, da je premalo drzen, včasih len in pa, da je zadržan. Sašo je presrečen, saj je spoznal, da je kuhanje vsekakor njegovo poslanstvo. »Prihodnost je svetlejša, zdaj ko vem, kje so moje meje, jih nameravam prestopiti in nadaljevati nadgradnjo na področju kulinarike. Srečen sem, ko kuham, zato bom kuhal in ustvarjal vse življenje,« je sklenil nasmejan.

Poraz ga ni potrl

Tilen Stropnik je na nastop v finalu zelo ponosen, poraz ga ni potrl. »Še vedno sem drugi najboljši in dal sem vse od sebe,« brez obžalovanja pove Celjan, ki bo poletje, novi ljubezni navkljub, preživel na Obali – za lonci. Delal bo namreč v hotelu Piran. In kaj mu je prineslo tekmovanje? »Najlepše, kar se mi je zgodilo na tem tekmovanju, je seveda Tjaša; veliko lepih spominov od tu je vezanih na njo, poleg tega sem dobil tudi veliko znanja, novih idej in nepozabne izkušnje,« pove iskrivi mladenič.

S svojo mladostjo se na tekmovanju ni obremenjeval: »Vedel sem, da lahko izkušnje nadomestim z nenavadnimi idejami in zagretostjo.«

Poleg kuhanja ga v življenju veselijo še borilne veščine, plezanje in vse, kar je povezano z morjem, najlepše pa so mu nepozabne zabave z nepričakovanimi pripetljaji. Tilen med svoje tri pluse uvršča ambicioznost, vztrajnost in to, da oddaja obilo pozitivne energije, med minuse pa, da je zelo trmast, ko si nekaj zada, len, ko ga nekaj ne zanima, in včasih preveč nestrpen. In načrti? »Trenutno razvijam spletno stran, na kateri bom objavljal svoje recepte in tako dal ljudem ideje za nove kombinacije, čim več želim kuhati v profesionalnih kuhinjah in tako usvajati novo znanje. Glavni cilj je, da bom imel nekoč najboljšo restavracijo na svetu,« samozavestno sklene.
 

Deli s prijatelji