KULINARIČNO

Riž, grah in rože v gradu

Objavljeno 26. marec 2012 18.45 | Posodobljeno 26. marec 2012 18.44 | Piše: G. Š.

Tako nekako bi zvenelo, če bi razstavili tokratno kulinarično-vinsko dogajanje v gostišču Rizibizi v Portorožu.

Umberto Pelizzon, znani italijanski fotograf, in Patricija Bevčič, Tomaževa žena (foto: Gorazd Šinik).

Trenutno najboljša mlada kuharja slovenske Istre, Tomaž Bevčič in Janko Franetič, letošnja nova člana evropskega gastrovodnika JRE – združenja mladih gostincev, sta v svojo restavracijo Rizibizi povabila vinskega zvezdnika Aleša Kristančiča z vinogradniške kmetije Movia v Ceglem v Medani. Nastalo je izvrstno pomladno kulinarično izzivanje, ki so ga dopolnjevala izbrana vina Movia svetovno znanega vinskega maga. Aleš Kristančič se je zagotovo za vedno zapisal v vinsko zgodovino vsaj s tremi stvarmi – s prepoznavnim slogom nastopanja in razmišljanja o vinu, predvsem pa s posebnim penečim se vinom puro, obrnjenim na glavo, ter z vinom lunar iz avtohtone briške rebule.

Prav te tri stvari je radovedna kulinarično-vinska družba doživela ob zelo izdelanem jedilniku, ki so ga sestavljali tartar piranskega brancina, bučni cvetovi s sardonom, posebna krompirjeva juha s kislim zeljem in jabolki, pomladanska brancinova srajčka, tartufi z gamberi in ravioli ter govedina iz Nebraske z veliko pomladanskih rožic. Janku in Tomažu smo seveda namenili pohvale za kuharski pogum in odlične okuse. Žal tudi tokrat s preskromno udeležbo lokalnih dobrojedcev.

Deli s prijatelji