POKUŠANJE

Rebula in tokaj, klapavice in brancin

Objavljeno 20. marec 2012 09.09 | Posodobljeno 20. marec 2012 09.09 | Piše: Gorazd Šinik

Pomladno pokušanje se je dogajalo v portoroškem Mažininu.

Patricija Lelas, gostiteljica pomladne pokušine v Mažininu (foto: Gorazd Šinik).

Mažinin v istrskem narečju pomeni mlinček za mletje kave, lahko tudi ječmena. Zgovorna ženska pa lahko prejme prošnjo, naj za boga že zapre svoj mažinin. Tokratno večerno pomenkovanje je teklo o pomladi in morskih dobrotah, ki prihajajo iz zaliva med Sečo, Sečovljami in hrvaško Kanegro, ter o mineralnem vinskem soku, ki ga stisnejo v rojstnem kraju rebule. Šefinja vinskega bara Patricija Lelas, ki ima nekaj prekmurskih korenin, je na prvo pomladno pokušino povabila Brica Valterja Sirka, vinarja, ki je pred desetletjem in več začel osvajati slovenski trg prav z rebulo. Patricija je številnim gostom pripravila zajeten lonec slovenskih klapavic in okusen tris, sestavljen iz dimljenega piranskega brancina, Irena Fonda pa je svoje surove brancine z japonskim rezom sašimi ponudila z vinsko sorto furlanski tokaj, po naše savignonasse.

Kot je značilno za naše konce, je večer minil z veliko gosti iz različnih krajev in s premalo domačini. O tem se je prepričal domačin Slavko Ivančič, ki je po glasbeni vaji Klape Solinar prišel pogledat, kaj se dogaja v mestu. Če je tokratni pomladni večer kakršna koli napoved za poletje, bo v Portorožu precej živahno.

Deli s prijatelji