PRAZNOVANJE

Okusi Slovenije na Koroškem

Objavljeno 03. julij 2012 20.10 | Posodobljeno 03. julij 2012 20.10 | Piše: Gorazd Šinik

Tokrat ni bilo besed o kranjski klobasi.

Župan Bleda Janez Fajfar – v družbi koroškega glavarja diplomatskega Gerharda Dörflerja – je brez težav prijel pladenj kremšnit (foto: Gorazd Šinik).

Poreče ob Vrbskem jezeru, turistični kraj med Celovcem in Vrbo blizu Beljaka, je bil letošnji domiselni izbor za praznovanje dvajsetletnice diplomatskega sodelovanja z Avstrijo in 21-letnice samostojnosti Slovenije. Kongresni center v središču Poreč se je tako napolnil, da klimatska naprava ni več zmogla služiti svojemu namenu. Direktor predstavništva STO z Dunaja, Jan Ciglenečki, je k sodelovanju povabil prof. Petra Lexeja, izjemnega poznavalca kulinarične in vinske Slovenije, ki je tudi publicist in urednik in ki je sestavil odličen izbor gospodarstvenikov, proizvajalcev, pridelovalcev, vinogradnikov ter oljkarjev s Primorskega, Krasa, iz Dolenjske, Štajerske, Gorenjske in iz Prekmurja. Nastala je zanimiva pot, že skoraj cesta okusov.

Zanimivi gostje iz politike, poznavalci turizma in prijatelji Avstrije ter Slovenije so bili enotni, da je priložnost za sodelovanje, kljub težjim časom, na obeh straneh Karavank. Katice, ženski pevski ansambel, so s svojo pojavnostjo in etnografskim naborom pesmi osvojile ter sprostile občinstvo. Generalna konzulka Slovenije v Celovcu Dragica Urtelj se je v dvojezičnem nagovoru zahvalila za obisk skoraj vsem koroškim županom z deželnim glavarjem Gerhardom Dörflerjem na čelu. Vedno odlično razpoloženi župan Bleda Janez Farfar, dolgoletni glavarjev znanec, je s pomočjo kremšnit, predvsem pa s protokolarno spretnostjo, predstavil Bled avstrijskim medijem. Jadran Furlanič, direktor turizma Portorož, se je tudi tokrat predstavil z uigrano gastroenološko ekipo Istre. Uspelo je tudi Kraševcem na čelu s Simonom Komelom in Ado Špacapan.

Iztok Altbeuer, direktor skupnosti slovenskih zdravilišč, je odlično povezal prepoznavni turistični termalni izdelek. Tokrat ni bilo besed o kranjski klobasi, ki jo je predstavila Ivica Arvaj, češ ali ima ime pravilno zašpičeno ali ne. Čeprav je bilo zelo vroče in soparno, je zmanjkalo bograča, malvazije in blejskih kremšnit. Prijazno praznovanje.

Deli s prijatelji