Glasbeniku Nejcu Lombardu sta od hrvaške obale najljubša Dalmacija in Kvarner. Čudoviti otoki in kristalno čisto morje, ki v svoje osrčje privabljajo celo hollywoodske zvezdnike, je tisto, zaradi česar se Nejc vsako poletje vrača tja. Še posebno mu je ljub Pag, za katerega poudarja: »Mladi ta otok najbolj poznajo po Zrćah, ki slovijo po ogromnih zabavah, kraja se je prijel celo vzdevek hrvaška Ibiza. A Pag ponuja še veliko veliko več.«
S turističnimi agencijami nerad potuje: »Kot rečeno, se blazno bojim avionov, zato se na pot vedno odpravim z avtom, pa še to najraje tako, da sam vozim. Stvari imam rad pod nadzorom,« se rahlo nasmehne. »Tudi nastanitev si vedno poiščem sam, saj mislim, da je tako ceneje. Hotelov ne maram, ker vsaj na počitnicah nočem gledati na uro in nočem, da bi mi drugi postavljali urnik.«
Na Pagu je bil nastanjen v apartmaju, ki ga je poiskal kar na kraju samem: »Nazadnje, ko sem bil tam, to je bilo avgusta lani, smo počitnikovali z družino, tako da smo se umaknili z večjih mest, bili smo bolj na samem. Čudovito je bilo, saj smo imeli svoj mir, poleg tega je bilo naše stanovanje le nekaj metrov stran od morja. Ni lepšega kot to, da se zjutraj zbudiš in pozajtrkuješ s pogledom na Jadran,« zasanjano pove Nejc, ki ne skriva, da je po duši velik romantik.
Čeprav so si kuhali v glavnem sami, Pag ponuja veliko kulinarično znamenitost. To je paški sir, ki je eden izmed najpomembnejših ambasadorjev paškega turizma in hrvaške gastronomije. Paški sir družinskega podjetja Gligora, denimo, je večkrat zaporedoma osvojil zlato medaljo na svetovnem tekmovanju sirov v kategoriji ovčji sir z dodatki (zorenje v grozdnih tropinah). Prvenstvo, ki poteka tako v Evropi kot tudi v Ameriki in Aziji, je največje in najstarejše tovrstno tekmovanje na svetu, kjer vsako leto sodeluje okoli 4500 sirov, ki jih ocenjuje več kot 200 mednarodno priznanih žirantov.
Nejca poleg kristalno čistega morja navdušuje pokrajina na otoku Pag. »Tam sem našel nekaj izjemnih razgledov, ki so res pravi balzam za dušo,« meni glasbenik. Kraj, ki se ga splača obiskati, če se boste potepali po tistem koncu, je zaliv Slana, kamor se lahko pride s plovilom ali peš (iz kraja Barbat). Leži na severozahodnem delu otoka, ob robu Paških vrat. Slana je izpolnjena z dolgimi, prostranimi in izrazito lepimi peščenimi plažami. Izjemno lep je pogled na ravne, gole skale, ki se na tem območju dvigujejo visoko nad morjem. Zaliv je zanimiv tudi za ljubitelje ribolova.
No, je pa Nejc našel tudi eno slabo lastnost otoka: »Domačini se očitno zavedajo, na kakšnem koščku raja živijo, in so temu primerno navili cene. Še posebno drago je sadje in, ja, tudi za alkoholno omamo boste pošteno plačali,« nam za konec navihano pomežikne Nejc.
Maja Kepic Nejc se boji letenja, a, kot pravi, zaradi tega ničesar ne zamuja. Če se potepate po tistem koncu, nikar ne obidite zaliva Slana, ki leži ob robu Paških vrat. Paški sir je večkrat zapored dobil naziv svetovnega prvaka v kategoriji ovčjih sirov. No, brez Zrć pa tudi ne gre. Hotelov ne mara, raje je nastanjen v apartmaju.
Plus: neverjetni razgledi Minus: precej navite cene Šoping: očala zame in igrače za hčerko Turistična tribuna |