Nekdanja misica Janja Zupan pravi, da je na Slovenijo in dom zelo navezana, obenem pa je odkrivanje novih dežel in kultur njena velika strast. »Obiskala sem skoraj vse mediteranske kraje in večino evropskih držav. Bila sem še na Baliju, Kubi, Havajih, v ZDA in Južni Afriki. Še posebno pa mi je v spominu ostal Mauritius, kjer sem bila na poročnem potovanju, nato pa sva se z možem (Igorjem Gajičem, televizijskim režiserjem, op. a.) tja še enkrat vrnila, saj so naju tamkajšnja narava, klima in kristalno čisto morje povsem očarali.«
Mauritius sta prečesala po dolgem in počez. »Nekajkrat sva najela avto, nekajkrat sva se odločila tudi za vodene ekskurzije. V spominu mi je ostal obisk kulturnega večera, kjer so s plesom, glasbo, hrano in drugimi nastopi predstavili delček tradicije in zgodovine. Poleg obiska raznih lepih plaž sva dodobra spoznala tudi notranjost otoka, kjer so izjemno lepi naravni parki, jezera, nasadi čaja, krokodilja farma in tovarna sladkornega trsa. Večinoma imam s prebivalci pozitivne izkušnje, res pa je, da se kakšnih nevarnih oziroma odročnih krajev po navadi izogibam.«
Z domačini in Slovenci težko najde podobnosti
»Pri nas smo beli, tam so črni. Mi vozimo po levi, oni po desni. Naša glavna cesta poteka od SV proti JZ, njihova od SZ proti JV.« Pa vendar: »Imajo dve lokalni znamki piva, tako kot pri nas, in obe državi imata prečudovito naravo,« se nasmehne 40-letna lepotica, ki je bila šokirana nad domačinom, ki je točno vedel, kje je Slovenija. »Vsi so me spraševali, od kod sem. Vedno sem jim morala na dolgo in široko razlagati, kje je naša država, zato sem se odločila, da naslednjemu, ki me bo to vprašal, preprosto ne odgovorim več. No, ravno ta pa je vztrajal, da vseeno povem, in že sem imela v glavi, kako me bo samo začudeno pogledal. Nato pa se je izkazalo, da je ta domačin že bil v Sloveniji! Pokazal mi je bankovec starih tolarjev in povedal, kako lepo je na Bledu, kako lepo mesto je Ljubljana.«
Njihova hrana, pravi, ji je bila všeč, čeprav po navadi prisega na preverjeno ponudbo. »Na potovanjih največkrat jem v hotelu, tako da že prej preverim, kje pohvalijo hrano. Všeč mi je, če ima hotel več restavracij. Sicer pa sem na nekaterih izletih poskusila različne vrste lokalne hrane, ki temelji predvsem na indijski in kreolski kuhinji. Okusi so mi bili zelo všeč.«
Janja si potovanja vedno razdeli na dva dela: »V prvem delu po navadi počivam in uživam na kakšni plaži, drugi del pa izkoristim za raziskovanje in oglede znamenitosti, tako lahko vedno z vsakega potovanja odnesem tudi nekaj znanja.«
Destinacija: Mauritius
Plus: narava, hrana, znamenitosti
Minus: potovanje je trajalo premalo časa
Šoping: spominki, vezani na kraj