KANARSKI OTOKI

Na Kanarskih otokih se punce rade ljubčkajo

Objavljeno 09. maj 2013 13.23 | Posodobljeno 09. maj 2013 13.23 | Piše: Maja Kepic

Andrej Murko je dve leti preživel tudi na Kanarskih otokih.

Na Kanarskih otokih se je dve leti učil gostinskih spretnosti. Foto: Mavric Pivk

Zmagovalec šova Gostilna išče šefa se je pri 19 letih preselil v Portorož, kjer je živel pet let. »Že od nekdaj sem otrok morja in sonca. Obožujem poletje in vse, kar je s tem povezano,« pove Andrej Murko in pojasni: »Ko sem se odločil, da bi znanje in izkušnje rad iskal na tujem, ni bilo posebno težko določiti destinacijo. Nekam na toplo, to je bilo glavno vodilo,« se nasmehne Kokričan, ki je med letoma 2006 in 2008 živel na Los Cristianosu in v Playa de las Américas, ki velja za nekakšno meko zabavne industrije na Kanarskih otokih.

Vse je bolj sproščeno

»Južneje ko greš, bolj sproščeni so ljudje. Njihov temperament in način življenja me zelo privlačita. Ko na Kanarskih otokih, denimo, srečaš prijateljico, to ni: 'Živijo. Kako si?', ampak v pozdrav dobiš ljubčka. Dekleta se tam na splošno več poljubljajo,« se nasmehne Andrej, ki je spoznal tudi lepo domačinko Adriano, s katero sta bila par dve leti. »Še vedno ohranjava stike in želim si, da bi me obiskala v Sloveniji,« pove in doda, da se je od nje zelo veliko naučil, med drugim tudi tekoče govoriti špansko. Sicer je postavni temnolasec opazil predvsem, da so ljudje na Kanarskih otokih veliko bolj strpni. »Morda tudi zato, ker tam živijo tako temnopolti kot belopolti, ljudje različnih verskih pripadnosti. Slovenija pa je majhna. Če v našo vas, recimo, pride kdo, ki je malo potetoviran, ga ljudje takoj čudno gledajo. Glede tega smo še zelo omejeni,« meni vodja Gostilne pri šefu v Medvodah.

Odličen rum

Seveda je Andrej kot velik ljubitelj dobre hrane in pijače z veseljem preizkusil tudi njihove kulinarične specialitete. »Tamkajšnja hrana zelo spominja na italijanske ali španske jedi. Uporabljajo veliko mediteranskih začimb. V turistično bolj obleganih krajih pripravljajo morske jedi in pice na tisoč in en način. Na severnem delu otoka, v manjših vaseh, kjer živi več avtohtonega prebivalstva, pa specialitete pripravljajo iz ovčjega in zajčjega mesa, tudi divjačine,« pove Andrej. »Čeprav bi na prvo žogo mislili, da zaradi podnebja tam slovijo po vinih, ni ravno tako. To namreč večinoma uvažajo, proizvajajo pa odličen domači rum,« se o tamkaj najbolj priljubljeni alkoholni pijači še razgovori slavni šef.

Pogrešal je pitno vodo

Od naravnih znamenitosti ga je poleg čudovitih peščenih plaž in turkiznega, kristalno čistega morja očaral še narodni park na severu otoka. »Ta del je zelo gozdnat in zaradi tega malce spominja na Slovenijo. Mnogi pa ne vedo, da najvišja gora Španije leži prav na Kanarskih otokih in je celo precej višja od našega Triglava.« Gre za vulkan El Teide, ki je tudi najvišji vrh v Atlantskem oceanu in tretji najvišji ognjenik na svetu. Visok je 3718 metrov. »Bil sem na vrhu, a nisem veliko pešačil, čeprav sem velik ljubitelj pohodništva. Na 2500 metrov se namreč pride z avtom, od tam pa pelje gondola. Ker je vrh tako visok, ga vse leto pokriva sneg, tako da lahko na Kanarskih otokih res v enem dnevu deskaš na vodi in snegu,« pove Murko. El Teide sicer stoji v leta 2007 razglašenem nacionalnem parku kot Unescova svetovna dediščina in je najbolj obiskan nacionalni park v Španiji.

Kljub vsem naravnim lepotam je Andreja vsaj nekoliko dajalo tudi domotožje. »Predvsem sem pogrešal pitno vodo, ki si jo najraje natočim iz pipe, tam pa je ne smeš, ker je preveč onesnažena. Doma mi je bilo prve dni najbolj fino to, da mi ni bilo treba vsake tri dni v trgovino po desetlitrski kanister pitne vode,« pove in iskreno doda: »Pa tudi čez naše klobase in pivo jih ni!«

Na Kanarske otoke, pravi, bi se rad kmalu vrnil. »Tja se bom na dopust odpravil takoj, ko bodo čas in finance to dopuščali,« se še zasmeji simpatični 29-letnik.

Destinacija: Los Cristianos, Kanarski otoki
Plus: sproščeni ljudje
Minus: ni pitne vode
Šoping: oblačila, spominki



 

 

Deli s prijatelji