BINETOV BISTRO

Monstera bo tudi na krožnikih

Objavljeno 02. julij 2016 15.13 | Posodobljeno 02. julij 2016 15.14 | Piše: Andreja Freyer

Kuharski mojster, ki je končno odprl vrata bistroja v središču Ljubljane, že tako velja za izjemno izvirnega chefa.

Monstera deliciosa je namreč pri nas znana kot lončnica in Bineta spominja na otroštvo. V osemdesetih letih smo jo srečevali skoraj v vseh uradih in javnih ustanovah in poleg nostalgije ga navdihuje tudi pri snovanju jedi. Pred štirimi leti je namreč izvedel, da monstera deliciosa v tropskem naravnem okolju rodi sadeže, ki so užitni, povrhu pa še zelo nenavadnega okusa, mešanica okusov banane, ananasa, jagode in kivija. Na splošno je 'zmešana kuhinja' stalnica Binetovega kulinaričnega izraza, saj se ne omejuje pri izbiranju in kombiniranju sestavin na krožniku. Sadeže monstere za Binetov bistro ekskluzivno dobavlja Tropski vrt Ocean Orchids v Dobrovniku, kjer poleti dozorijo. Bine se bo tako z vso vnemo lotil ustvarjanja sladice iz tega sadeža, ker pa so količine zelo omejene, je izziv zanj še toliko večji. Monstera pa je navdihnila tudi notranji dizajn prostora, ki je delo arhitektke Maje Stamenković. Bistro je preprost in v njem ni nepotrebnih elementov, saj tako lahko izstopata hrana na krožnikih in pijača v kozarcih gostov.

Ničesar ne bodo metali stran

Vedno večji trend v svetovni kulinariki je tako imenovana 'zero waste cuisine' oziroma kuhanje s čim manj odpada. Kuharji se trudijo uporabiti kar največji del sestavine, tako da okusno postrežejo tudi tiste užitne dele rastlin in mesa, ki so jih prej zavrgli. Olupki tako ocvrti postanejo zelo okusen čips, sem spadajo tudi manj znani deli drobovine, saj govedina niso samo stejki … S tem izkazujejo spoštovanje do sestavin oziroma naravnih virov. Bine se je spoznal s to kuharsko filozofijo prek prijateljstva s finskim chefom Sasujem Laukonnenom, čigar helsinška restavracija Chef & Sommelier je odlikovana z eno Michelinovo zvezdico.

Preberite več v Suzy, naši novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite na brezplačno številko 080 11 99.

image

Deli s prijatelji