SILVESTRSKA VEČERJA

Marko proti Valeriu

Objavljeno 21. december 2014 18.13 | Posodobljeno 21. december 2014 18.15 | Piše: Maja Kepic

Kaj bi finalista šova Gostilna išče šefa postregla prijateljem za silvestrsko večerjo.

Za finalistoma šova Gostilna išče šefa, 24-letnim Portorožanom Markom Gorelo in 31-letnim Valeriem Lutmanom iz Šempetra pri Gorici, so trije naporni meseci. Ekipa Nedeljskih novic je simpatična Primorca postavila še pred zadnji izziv. Prosili smo ju, da sestavita silvestrski meni, ki bi ga pripravila za svoje prijatelje, če bi se tik pred zdajci pri njiju napovedali na praznično večerjo. Fanta sta recepte tako rekoč stresla iz rokava, pri tem pa uporabila preproste sestavine, ki v nobenem trenutku ne manjkajo v njuni domači kuhinji.

Večerja po Markovo

Predjed: ohrovtova juha z ocvrtim skutnim raviolom 
in hrustljavim pršutom

Sestavine: 0,5 kg ohrovta, 0,2 kg krompirja, 2 dcl sladke smetane za kuhanje, 275 g mehke moke, moka za posipanje, 4 jajca, 3 rumenjaki, žlica oljčnega olja, 250 g skute, 
150 g parmezana, 20 rezin pršuta, sol, beli poper, rožmarin, sončnično olje.

Na čebuli prepražimo narezan ohrovt, dodamo krompir in kuhamo približno 20 minut, da se ohrovt razkuha. Dodamo sladko smetano in spasiramo s paličnim mešalnikom.

V multipraktik damo 275 g mehke moke, dve jajci, tri rumenjake, žlico oljčnega olja in malo posolimo ter vse skupaj stepamo toliko časa, da dobimo drobtinasto zmes. Oblikujemo testo, ga zavijemo v prosojno folijo in pustimo, da počiva vsaj pol ure, nato ga na tanko razvaljamo. Z velikim modelom za krofe zarežemo vanj, da dobimo kroge. Na sredino damo skutni nadev, ki ga naredimo iz skute, parmezana, dveh jajc, ščepca soli in mletega belega popra ter vejice sesekljanega rožmarina. Robove nadevanih raviolov namažemo z beljakom in prepolovimo, da dobimo polkrog. Rahlo jih stisnemo. Raviole cvremo v sončničnem olju približno 
6 minut na 150 °C.

Na tanko narežemo pršut. V pekač položimo peki papir in nanj zložimo rezine pršuta, na katere damo še en list peki papirja ter vse skupaj postavimo v pečico, segreto na 180 °C, za pet minut.

Na krožnik damo pršut, nanj položimo raviol in dolijemo juho.

Glavna jed: tuna v pistacijevi skorjici na pireju 
buče s kapučinom mandarine

Sestavine: 1 kg fileja tune, 0,09 kg pistacij, 0,5 kg buče, 0,5 kg krompirja, 0,1 kg masla, 4 mandarine, 2 dcl sladke smetane, 0,3 l refoška, dve šalotki, 0,1 kg sladkorja.

Tuno začinimo s soljo in poprom. Na vročem olju jo opečemo ter jo povaljamo v praženih mletih pistacijah.

Bučo in krompir skuhamo do mehkega. Ko je vse kuhano, odcedimo vodo in dodamo maslo ter naredimo pire.

V smetano damo naribano mandarinino lupino in mandarinin sok. Dodamo sol in poper po potrebi. Segrejemo do vrelišča.

V refošk damo olupljeno čebulo in sladkor ter na najmanjšem ognju kuhamo približno 45 minut.

Sladica: sufle istrski štrukolo

Sestavine: 90 g pinjol, 300 g jabolk, 50 g sladkorja, 3 žlice mletih keksov plazma, 150 g rumenjakov, 800 g beljakov, 450 g sladkorja, maslo, kristalni sladkor.

Jabolka narežemo na kocke. V kozici raztopimo sladkor in na njem karameliziramo jabolka, dodamo še pinjole in prepražimo. Pustimo, da se zmes ohladi. Dodamo mlete kekse plazma in rumenjake. Iz beljakov in sladkorja naredimo sneg. Počasi ga vmešamo v zmes jabolk, pinjol in rumenjakov. Maso damo v prej pripravljene posodice za sufle. Pečemo približno 10 minut na 200 °C (odvisno od pečice). Posodice namažemo z mehkim maslom. Vanje damo kristalni sladkor, tako da je po vseh stenah. Posodice si pripravimo, preden začnemo stepati beljake, in jih postavimo v hladilnik.

Večerja po Valerievo

Predjed: pečene puranje prsi s pomarančo in akacijevim medom

Sestavine: 1,5 kg puranjih prsi, sok ene pomaranče, pol pomaranče, dve žlici oljčnega olja, dve žlici medu, sol, beli poper v zrnu, vejica rožmarina.

Puranje prsi začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Pomarančo razpolovimo in jo stisnemo. Precejen sok gladko razmešamo z medom in oljčnim oljem. Polovico pomaranče narežemo na tanka kolesca ter jih razpolovimo. Rožmarin osmukamo. Meso zložimo v plitev pekač. Premažemo ga s pomarančno mešanico, potresemo z rožmarinom, pokrijemo s prozorno folijo in 60 minut mariniramo v hladilniku. Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač z mesom za od 45 do 50 minut položimo v segreto pečico. Meso obložimo z narezano pomarančo, med pečenjem ga prelivamo s pečenkinim sokom z dna pekača. Zadnjih 10 minut temperaturo povišamo na 200 °C. Postrežemo na posteljici iz motovilca.

Glavna jed: svinjska ribica v gorčični omaki s kruhovim narastkom s suhimi jurčki

Sestavine: 50 dag svinjske ribice, 4 dl sladke smetane, 
1 žlica gorčice z gorčičnimi semeni, 1 dl sojine omake, 0,5 dl suhega belega vina, 500 g žemelj ali francoskega kruha, 
4 dl mleka, 4 jajca, ščep muškatnega oreščka, 1 žlica olja ali masla, 3 žlice sesekljane šalotke, 400 g na lističe narezanih suhih jurčkov, žlica sesekljanega peteršilja, 2 vejici timijana, 2 stroka česna, sol, poper.

Svinjsko ribico narežemo na kolobarje in jo popečemo v ponvi. Ko v ponvi ni več soka mesa, dodamo vino in smetano. Vmešamo še gorčico, sojino omako, sol in poper ter pustimo vreti okoli štiri minute.

Mleko, smetano, jajca, sol, poper in muškatni orešček gladko vmešamo. Kruh narežemo na koščke, velike 1,5 x 1,5 cm, in dodamo tekočini. Med pripravljanjem gob občasno mešamo. Gobe pripravimo tako, da na olju pražimo drobno nasekljano šalotko od 1 do 2 minuti, dodamo gobe, posolimo, popramo, dodamo peteršilj, timijan in nasekljan česen. Pražimo toliko časa, da so mehke in da vsa voda izhlapi. Po potrebi uporabimo še več vode, da so res mehke. Odstranimo timijanovi vejici. Odstavimo z ognja in počasi dodamo mešanici mleka in kruha. Spet premešamo in stresemo v pomaščeno ognjevarno posodo. Pečemo pri 175 °C približno 45 minut.

Sladica: flambirane palačinke v omaki s sadjem

Sestavine: 200 g moke, 2 jajci, 2 dl piva, 2 žlici olja, ščepec soli, naribana limonova lupina, 3 hruške, 2 pomaranči, 
1 limona, 200 g sladkorja v prahu, 40 g masla, 0,3 dl konjaka, 50 g masla, 100 g mandljevih lističev, 0,3 dl viljamovke.

V večjo skledo presejemo moko. Dodamo stepeni jajci, oljčno olje in ščepec soli. Postopoma umešamo pivo in 2 decilitra vode. Testo pustimo pri sobni temperaturi počivati 60 minut.

Mandljeve lističe v suhi ponvi zlato rumeno prepražimo.

Pomarančno omako pripravimo 20 minut pred pečenjem palačink. V ponev damo sladkor v prahu, pomarančni in limonov sok, maslo in konjak. Zavremo in med nenehnim mešanjem počasi kuhamo, da se omaka primerno zgosti. Hruške olupimo in narežemo na tanke rezine. Stresemo jih v pomarančno omako in počasi kuhamo nekaj minut.

V ponvi za vsako palačinko sproti razpustimo košček masla. Nanj zlijemo manjšo zajemalko testa, pri čemer ponev vrtimo, da se masa enakomerno razleze po vsej ponvi in dobimo čim tanjšo palačinko. Pri srednji temperaturi jo pečemo toliko časa, da med stresanjem zdrsi po ponvi. Obrnemo in pečemo še približno 2 minuti.

Hruške poberemo iz omake, odcedimo in z njimi nadevamo palačinke. Zvijemo jih in položimo v ponev z omako. Počasi jih kuhamo 2 minuti, prelijemo z viljamovko ter med nežnim stresanjem ponve flambiramo.

Flambirane palačinke s hruškami v pomarančni omaki ali palačinke mylène zložimo na segret servirni krožnik in potresemo s prepraženimi mandljevimi lističi.

Deli s prijatelji