INDONEZIJA

Mance Špik niso razočarali

Objavljeno 01. april 2014 23.00 | Posodobljeno 01. april 2014 23.00 | Piše: Maja Kepic

Okoli enomesečne turneje po Avstraliji, kamor so v začetku leta odpotovali nekateri slovenski glasbeniki, med njimi tudi pevka Manca Špik, je bilo napisanih že veliko vrstic.

Specialiteta z Balija: napitek kopi luwak, ki velja za najdražjo kavo na svetu. Foto: Osebni arhiv

Manca Špik rada pove, da je zelo navezana na dom in domačo zemljo, zato si tudi ne predstavlja, da bi lahko živela kjer koli drugje kot v Sloveniji. »Kljub temu obožujem potovanja in odkrivanje novih dežel,« doda pevka.

Turneja po Avstraliji je bila naporna, čeprav je bila obenem tudi neke vrste počitniški oddih. Zato si je Manca z ekipo privoščila še nekaj dni na Baliju in si tam napolnila baterije pred vrnitvijo v domovino. »En teden sem zelo uživala v družbi Primoža (Goričnika, njenega menedžerja in nekdanjega fanta, op. a.) in Mitje (Zamana, organizatorja turneje in nekdanjega moža Helene Blagne, op. a.), ki sta poskrbela, da se je stalno kaj dogajalo. Veliko smo hodili na izlete, obiskali prečudovite templje, se sprehajali po riževih poljih, spoznavali domačine, poskušali nove jedi, pili najboljšo kavo. Na Bali smo se odpravili v lastni režiji. Stanovali smo v Villi Zala, ki je v lasti Slovenca Andreja, ki z veseljem pogosti goste iz domovine in od drugod,« nam razkrije glasbenica.


Destinacija
Bali

Plus
Čudovita riževa polja

Minus
Smrad in umazanija

Šoping 
Svilene rute in leseni slonček

 

Drugačen odnos do življenja

Pevka pravi, da jo je Bali že od nekdaj mikal. »Toliko lepega sem slišala o tem indonezijskem otoku, da sem že pred leti sklenila, da se bom nekoč odpravila tja. Verjetno ne bom nikoli več tako blizu, kot sem bila, ko smo potovali po Avstraliji, saj je dežela tam spodaj le nekaj ur z letalom proč, zato je bila odločitev, da obiščem Bali, pravzaprav zelo lahka. Vse skupaj se je torej lepo poklopilo. Bilo je nepozabno, nepozabni pa so tudi domačini, ki s prijaznostjo in preprostostjo naredijo vtis na človeka in s tem poskrbijo, da o njih razmišljaš še dolgo.«

Indonezijci se v marsičem razlikujejo od nas, meni Manca. »Predvsem v odnosu do življenja in vseh stvari na splošno. Balijci nimajo tako rekoč nič pod palcem, pa so vseeno srečni in zadovoljni. Mi pa stalno hlastamo za nečim več, vse skupaj pa nas samo prazni in oddaljuje drugega od drugega. Bali, znan tudi kot otok ljubezni in bogov, je nedvomno raj na zemlji, ki pa ga na žalost kazita velika umazanija in smrad, kar je seveda značilnost tretjega sveta, zato vašim bralcem, ki imajo bolj občutljiv želodec, obisk takšnih dežel odsvetujem.«

Navdušena nad kulinariko

Po drugi strani jo je navdušila tamkajšnja kulinarika. »Sem velika ljubiteljica morske hrane in nad izborom tropskih rib in rakov nisem bila niti malo razočarana. Nasprotno, poizkusila sem veliko novih vrst tropskih rib, ki pa jih pripravljajo na zanimiv način. Spečejo jih v kombinaciji z nekakšno sladko omako in dodajo močan pikanten okus, ki ga čutiš še nekaj ur po obroku. Ker obožujem tudi naravne sokove, sem uživala ob ponudbi vseh možnih vrst sokov, od avokadovega, kokosovega in bananinega do meloninega in mandarininega. Skratka, Bali nedvomno ponuja tudi velike gurmanske užitke.«

O ponovnem obisku Balija še ne razmišlja, saj že ima druge načrte. »Nedvomno sta prioriteta še čudovita pokrajina Tajske in malezijsko mesto Kuala Lumpur. Upam pa tudi, da se bom v poletnih mesecih odpravila v Kanado in ZDA, zelo si namreč želim obiskati mesto, ki nikoli ne spi, to je New York.«

Deli s prijatelji