MED DVEMA ŠEFOMA

Kuharski mojster Laukkonen: Bine je otročji

Objavljeno 30. november 2015 08.06 | Posodobljeno 30. november 2015 08.06 | Piše: Anita Krizmanić

Prihod priznanega finskega chefa Sasuja Laukkonena v Gostilno je med tekmovalce zasejal skrb in strah, a so bile njegove kritike navsezadnje manj strašne od tistih Bineta Volčiča.

Pred kratkim je bil gost v kuharskem šovu Gostilna išče šefa finski chef, ki ima Michelinovo zvezdico in sliši na ime Sasu Laukkonen. Devetintridesetletni Finec je za nekaj dni prevzel mentorstvo nad nadobudnimi kuharji, nekateri pa so se že kmalu po njegovem prihodu zlomili pod pritiskom. Laukkonen nam je zaupal, da je v Slovenijo prišel na povabilo dobrega prijatelja Bineta Volčiča, s katerim sta se spoznala prek priznane slovenske kuharice Ane Roš. »Povabil sem jo k sodelovanju v svojo restavracijo. Bine ji je pozneje rekel, da bi se rad preizkusil v kakšni svetovni restavraciji in doživel kaj novega. Ana mu je takoj rekla, da ve, kje bi se to lahko zgodilo, nato pa je prišel k meni za dva tedna in nam pomagal v kuhinji. Postala sva zelo dobra prijatelja in želeli smo, da tako tudi ostane, zato sem prišel jaz v Slovenijo in kuhal z njima,« se spominja Laukkonen, ki mu je všeč predvsem to, da sta si z Volčičem tako različna.

Letos je imel težjo nalogo

»Kuhanje z nekom, ki ti je podoben, ni najboljše, saj pri sestavljanju menija ne veš, kdo je kaj skuhal. Bine je pogumen pri preizkušanju novih okusov. Je otročji, a v zelo dobrem pomenu besede, saj rad tvega in preizkuša nove jedi,« pravi Laukkonen, ki se od Volčiča vedno nauči kaj novega. »Učiva se skupaj, ne poznava meja in si deliva nasvete. Bine denimo uporablja začimbe, ki jih jaz ne poznam, in z veseljem mi zaupa svoje skrivnosti,« nam je povedal finski kuhar, ki je že lani gostoval v najbolj priljubljenem kuharskem šovu pri nas, a je v Sloveniji ostal le en dan. Tokrat je bila njegova naloga zahtevnejša, saj je kuhal za tekmovalce in z njimi, nato pa ocenjeval njihove jedi. »Lani sem bil neke vrste sodnik, saj sem ocenil jedi in se poslovil. Tokrat sem moral kuhati za tekmovalce, kar je svojevrsten izziv, saj so morali najprej poskusiti moje jedi in dobiti navdih, nato pa sem jim v eni uri razložil, kako naj sestavijo jedilnik. Ob tem sem jih moral motivirati, in kar je najtežje – povedati, da morajo pripraviti jed iz ene same vrste zelenjave,« pravi Laukkonen in dodaja, da pravi kuhar za štedilnikom ne sme preveč razmišljati, saj navdih pride sam od sebe.

Nihče ne izstopa

Laukkonen je navdihnil tekmovalce, a čisto vsi niso navdušili njega. »Zelo so si različni. Med njimi so takšni, ki so se že ukvarjali s kuhanjem, in bil sem prepričan, da dobro vem, kaj mi bodo predstavili, a so me na koncu presenetili. Kar je dobro. Niso me pa vsi presenetili v pozitivnem pomenu. Je pa tudi res, da nisem prav veliko kuhal z njimi,« nam je zaupal priznani mojster in dodal, da nihče med tekmovalci še ne izstopa. »Svetoval sem jim, naj začnejo z nečim osnovnim in zanimivim, nato naj jed nadgrajujejo. Sladica bi morala biti tista, ki bi vsakega vrgla na rit. Verjamem, da se v vsakem izmed njih skriva potencial,« je optimističen Laukkonen, ki meni, da je Gostilna odlična priložnost za mlade, saj jih lahko mentor, kot je Bine Volčič, veliko nauči. Na Finskem podobnega šova nimajo in tudi sam doma nikoli ni sodeloval pri tovrstnih projektih. Ali se vidi v Binetovi vlogi, nas je še zanimalo, a ga je naše vprašanje spravilo v smeh. »Nikoli, saj nisem takšne vrste človek. Sem pa kuhal v jutranjih kuharskih oddajah. To sem počel dve leti in priznati moram, da je kuhanje na televiziji precej drugačno kot v resničnem življenju. Ko sem denimo potoval po svetu, sem si vedno želel ostati blizu tistemu, kar rad počnem.« Čeprav mu doma sodelovanje v resničnostnih šovih ne diši, se je na povabilo prijateljev iz Slovenije z veseljem odzval. Tudi zato, ker se rad vrača v našo deželo, kjer se zelo dobro počuti. »Všeč mi je Slovenija. Sem rad prihajam zaradi prijateljev, prijaznih ljudi in lepe narave. Tukaj se počutim kot doma,« sklene kuharski mojster, o katerem bomo v Sloveniji zagotovo še veliko slišali.

Deli s prijatelji