GOSTINSKE VODE ESTRADNIKOV

Helena Blagne kavarno poimenovala po očetu

Objavljeno 09. marec 2015 21.29 | Posodobljeno 09. marec 2015 21.57 | Piše: Ajda Janovsky

Številni znani Slovenci so se že preizkusili v gostinskih vodah, a ne vsi enako uspešno. Morda najbolj znan oštir je Jan Plestenjak, malo manj slaven, a enako podjeten pa je Jani Klemenčič.

Jan Plestenjak.

Lastnik ne enega, ampak kar dveh gostinskih lokalov je Jan Plestenjak. Pevec pri svojih gostinskih podvigih sodeluje z glasbenim založnikom Boštjanom Menartom, že leta 2008, ob odprtju ljubljanske Playe, je priznal, da se z gostinstvom neposredno ne ukvarja. Njegova ideja je tudi novembra lani odprta Soba 102 v središču Ljubljane. Jan je dejal, da je hotel z restavracijo ustvariti prostor, kamor bi fant sredi dvajsetih lahko peljal dekle na zmenek in žepu prijazno večerjo: ali je za valentinov mesni meni s ceno 25 evrov na osebo to tudi dosegel, presodite sami. Soba 102 in ljubljanska Playa sta zgodbi o uspehu, česar pa ne bi mogli trditi za Janovo portoroško Playo, katere konec je bil zavit v tančico skrivnosti. Okoli leta 2010 sta se nekdanja najemnika po tihem umaknila iz igre in lokal predala fakulteti Turistica. Ta ga je leta 2012 porušila, rekoč, da je bil objekt zaradi slabega stanja že ves čas predviden za odstranitev.

Dobrič več streže, manj poje

Precej manj znano je, da je z gostinstvom povezana tudi pevska diva Helena Blagne: o tem, da ima lokal, in o svoji vlogi v njem javno skorajda ni govorila, čeprav je ime lokala na Jesenicah pravzaprav poklon njenemu očetu. Kavarna Jozef nikoli ni bila napisana neposredno na Heleno, ampak na podjetje Ralen, katerega lastniška struktura se je skozi leta spreminjala – od 30. septembra lani je po razpoložljivih podatkih njegov 100-odstotni lastnik podjetje Zamden, katerega direktor je Helenin nekdanji mož Mitja Zaman. Koliko je pevka še povezana z lokalom, nam ni uspelo izvedeti: kot nam je sporočil njen menedžer Aleš Marinček, ki je bil med letoma 2004 in 2013 lastnik podjetja Ralen, je na službeni poti v tujini.

Prav nič skrivnostno in zdi se, da kar uspešno, pa se z gostinstvom že pet let ukvarja pevec Zlatko Dobrič. Njegov Prima bar na tržnici Koseze v Ljubljani slovi po dobrih zabavah in »kavici z ljubeznijo«, ki jo gostom pripravlja kar lastnik. »Če želiš, da stvar funkcionira, se ji moraš posvetiti z dušo in telesom,« meni Zlatko. Pevec priznava, da se je moral zaradi posla odreči delu svoje glasbene kariere. »Primanjkuje mi časa za bolj pogosto snemanje novih pesmi, promoviranje. Še vedno pa nastopam po Sloveniji, vendar ne tako intenzivno kot pred leti, ko sem se ukvarjal z glasbo in živel le od nje. Glede na to, da imam zelo prijetne goste, s katerimi se rad družim, izmenjujem izkušnje, delim svoj čas in se tudi sam ob tem prijetno počutim, mi ni žal, čeprav so časi mnogo težji, kot so bili nekoč.«

Denisu še malo ni žal

image

Foto: mediaspeed.net

Četici slavnih lastnikov lokalov se je nedavno pridružil tudi voditelj Denis Avdić. Pred petimi meseci je odprl lokal franšize Das Ist Valter v Kamniku. Znani Slovenec pravi, da se z vodenjem lokala sicer ne ukvarja, da pa je o vsem, kar se dogaja, obveščen. »Sodelujem s fantastično ekipo. Lokal je del skupine čevapdžinic Das Ist Valter in tukaj so vsi vpeti v delo,« pravi novopečeni gostilničar, ki je lokalu dal tudi osebni pečat – izbral je zabavne bosanske grafite v zgornjem nadstropju. Denis je v lokalu, kot pravi, najmanj trikrat na teden – tudi zato, ker je ljubitelj čevapčičev. 

Veslačev Babji zob

Med tistimi, ki jim gre gostinstvo odlično od rok, je tudi nekdanji veslač Jani Klemenčič. Jeseničan, ki je na OI leta 1992 Sloveniji prislužil bronasto medaljo, ima na Bledu, kjer živi, dva gostinska obrata – mehiško restavracijo Chilli (ta bo po besedah lastnika kmalu doživela popolno preobrazbo), ki jo je odprl pred sedmimi leti, in restavracijo s srbsko hrano Babji zob. »Gostinstvo me je veselilo že od mladih nog,« pravi uspešni športnik in gostinski tehnik, ki lokala sicer vodi sam, a v sodelovanju z zaposlenimi. Še ena uspešna gorenjska športna gostinska zgodba je lokal Ejga na Jesenicah, katerega lastnika sta smučarka Alenka Dovžan in hokejist Edvin Karahodžić.

Da se glasbenik brez glasbe počuti kot ptica brez kril, se je najbrž zazdelo potomcu legendarne narodno-zabavne družine Gregorju Avseniku. Čeprav se je pred časom odločil, da se bo posvetil gostinstvu, si je pred tremi leti premislil: znamenito Avsenikovo gostilno Pri Jožovcu v Begunjah je predal rokam izkušene direktorice gostinstva in se vrnil v glasbene vode – za zdaj še nič ne kaže, da bi ga mikalo na stara pota.

V glasbene vode se je po preizkušanju v gostinstvu leta 2011 vrnil tudi pevec skupine Šank Rock Matjaž Jelen: neuspeh lokala v Velenju naj bi bil eden od razlogov za pevčeve ogromne dolgove Dursu. Z gostinstvom ni imel sreče niti ustanovitelj skupine Atomik Harmonik Jani Pavec: planinski dom Komenda je že lep čas v rokah drugega najemnika, estradniku pa je bolj kot kar koli drugega prinesel slab sloves – v javnost so namreč pricurljale govorice, da se je bojda nesramno znašal nad svojimi natakarji. Med športniki je lokal nedavno zaprl legendarni košarkar Vinko Jelovac: njegov bife Pod košem v središču Ljubljane je zamenjala indijska restavracija. Pred časom je prenehal delovati tudi znameniti Roxly, ki naj bi pripadal Rašu Nesteroviću – ali ima uspešni košarkar prste vmes pri oštariji Lačna Koza, ki je zdaj v Roxlyjevih prostorih, ni znano.

Deli s prijatelji