JULIJANA, JANI ALI ANDREJ?

Gostilna bo jutri dobila šefa

Objavljeno 09. december 2012 09.55 | Posodobljeno 08. december 2012 22.55 | Piše: Maja Kepic

Zmagovalec šova Gostilna išče šefa bo dobil že izdelan koncept gostilne s kreativno avtorsko hrano. Zakaj prav to ni ustrezalo prvemu favoritu za zmago, Roku Tratniku, in kaj o finalistih meni šef Bine Volčič.

Bine je zadovoljen s svojim mentorskim delom. Foto: POP TV

Jutri bo na sporedu veliki finale oddaje Gostilna išče šefa. Resničnostni šov, ki je spet podiral rekorde gledanosti, je delo izključno slovenskih ustvarjalcev, licenco za šov pa naj bi poptevejevci že prodali v pet držav.

Utečeni biznis

Zmagovalec šova bo postal šef gostilne. Kaj točno to pomeni, smo vprašali kreativnega direktorja na POP TV, Donalda Rosa. »Zmagovalec bo dobil nov, že izdelan koncept gostilne s kreativno avtorsko hrano. To pomeni: utečen biznis in vsa sredstva za vodenje. Vse glavne investicije v gostilno smo in še bomo opravili mi,« nam je povedal Rose. Televizijska hiša se bo, tudi po koncu šova, vključevala v poslovanje gostilne. »Mi bomo ponujali predvsem podporo pri začetnih korakih poslovanja. Ves čas trajanja pogodbe, to je pet let, pa bo gostilna imela promocijsko podporo naše medijske hiše ter Binetovo podporo pri kreacijah,« nam je pojasnil sogovornik in dodal, da POP TV z gostilno sicer nima namena služiti, ampak predvsem podpreti koncept, ki so ga postavili. A nekaj denarja se bo v njihov mošnjiček vendarle izteklo. »Vsaka franšiza ima tudi provizijo,« je bil jasen Rose, kakšen odstotek od zaslužka bodo prejemali, pa ni želel povedati.

»Če kupiš sam, ceniš 
tudi smetišnico«

Mladi kuhar Rok Tratnik iz Cerknice je ves čas veljal za favorita, potem pa je pred dvema tednoma presenetil z odločitvijo, da bo šov zapustil. Razlog – koncept gostilne mu ni bil všeč. »Gostilna je lepa, dobro zastavljena, a to ni zame. Ko sem spoznal in razumel, kakšne jedi se bodo tukaj pripravljale, in ko sem na celotno stvar pogledal širše, sem si dejal, da je dovolj in da grem domov,« je povedal Rok, ki bi rad čim več stvari v svoji gostilni naredil sam. »Potem ceniš tudi čisto navadno smetišnico, ker si jo kupil sam. Ceniš vsak krožnik in prostor, v katerega daš delček sebe. Moja gostilna bo gostilna za ljudi, za različne okuse. En dan ti lahko bolj prijajo pasulj, golaž ali jota, drug dan pa v gostilno prideš z zahtevnejšimi gosti, za katere bo prav tako poskrbljeno. Poskušal bom zajeti čim širši krog ljudi. Take gostilne še ni. V enih strežejo samo enolončnice ali malice, v drugih samo elitno hrano. Moja gostilna bi bila mešanica vsega,« je pojasnil 22-letnik. Odkar je prišel iz šova, dobiva zelo veliko ponudb. »Tega je res ogromno, ampak pri tehtnih odločitvah zadevo najprej prespim, potem pa vidim, ali mi ustreza,« nam je še zaupal Rok.

Kakovostna hrana 
po zmerni ceni

Šefov meni, ki vključuje hladno in toplo predjed, glavno jed in sladico, stane 25 evrov. Ali je koncept gostilne tak, da si bodo hrano lahko privoščili le premožnejši, smo vprašali Bineta Volčiča. »Redko kje lahko gostje jedo zelo kakovostno hrano za tako zmerno ceno. Gostilna bo gostoljubna do vseh gostov, ki si želijo kulinaričnega doživetja za primerno ceno,« je povedal Bine.

Svojega favorita za zmago nima. »O tem sploh ne razmišljam, ker bi bil potem lahko pristranski. Niti ne simpatiziram z nobenim od tekmovalcev, želim pa, da dobi gostilno tisti, ki si jo najbolj zasluži,« je dejal Volčič, ki je s svojim nastopom v oddaji zadovoljen. »Moja pričakovanja izpred dobrih dveh mesecev, ko sem tekmovalce prvič spoznal, so presežena. Glede na njihov velik napredek sem zadovoljen tudi s svojim mentorskim delom, saj tekmovalci v kuhinji obvladajo svoje naloge in so vsak dan bolj samozavestni v vlogi vodje ekipe in šefa kuhinje. Z izobraževalnega vidika je to zelo zahteven projekt, saj sem želel tekmovalcem v kratkem obdobju desetih tednov predati čim več znanja, od raznovrstnih kuharskih tehnik, organizacije dela in sistema predpriprave hrane do kreativnega razmišljanja v kuhinji in sodelovanja v ekipi. Zdaj vsi vedo, koliko truda je potrebnega za vrhunsko pripravljen krožnik,« nam je še zaupal Bine.

»Izbrali ljudi za šov, ne za šefa!«

Kuharski mojstri, ki že vrsto let delajo v gostinstvu, so do tovrstnih oddaj skeptični. Ali je možno usvojiti vsa znanja in sposobnosti, ki jih mora imeti dober lastnik gostilne, v pičlih desetih tednih, smo vprašali legendarnega kuharskega mojstra Jožefa Oselija. »Možno je, če bi bil že nabor ljudi takšen, da bi izbirali najboljšega med najboljšimi. A koncept oddaje ni pravilno zastavljen. Izbrati bi morali deset ali 15 kuharjev, ki so se že izkazali na mednarodnih tekmovanjih, namesto tega pa v šovu nastopajo različni profili ljudi, s katerimi so ustvarjalci oddaje želeli doseči predvsem boljšo gledanost. Med tekmovalci je tudi nekaj takšnih, ki nimajo pojma o profesinalnem kuhanju,« meni Oseli. »Poleg tega je za šefa gostilne potrebno mnogo več kot le to, da kuhar zna narediti neko jed. Treba je znati naročati material, preverjati kakovost hrane, razporejati delo, najti primerno osebje in še mnogo drugega,« je še prepričan Oseli.

Andrej sproščen, Julijana zbrana

Šef Bine Volčič je za nedeljske Novice še zadnjič pred velikim finalom komentiral tekmovalce, ki so se uvrstili v zadnji teden šova. Pri vsakem je izpostavil najbolj pozitivno in najbolj negativno lastnost.

Andrej, ki je daleč presegel naša in tudi svoja pričakovanja, je najbolj neobremenjen in sproščen, zato mu pritisk ne pride do živega. Po drugi strani pa mu od vseh najbolj manjka osnovno kuharsko znanje in mora to čim prej nadoknaditi.

Julijana ima rutino dela v vrhunski kuhinji in to se pozna v njeni konstantni zbranosti pri delu. Ima veliko strast do kuhanja, manjka ji še malo drznosti v okusih.

Jani je izkušen kuhar, ki zna učinkovito reševati probleme v kuhinji, ima tudi občutek za sestavine in kombiniranje okusov. Žal pa mu pri izvedbi kreacij pogosto spodleti in ne izpolni pričakovanj.

Šefov meni

Hladna predjed: goveji rock'n'roll (5 evrov)
Topla predjed: bučni štrukelj (5 evrov)
Glavna jed: telečji pisker (11 evrov)
Sladica: sladoledni žganci (4 evre)

Cena: 25 evrov

 

Deli s prijatelji